Живакът удря 27°С в събота

0
Заоблачаване се очаква късно след обяд над западните райони
Заоблачаване се очаква късно след обяд над западните райони

Заоблачаване се очаква късно след обяд над западните райони

През нощта срещу събота в цялата страна времето ще е предимно ясно и тихо. Минималните температури ще се повишат и ще са между 9°С до 12°С. Традиционно по-ниски ще се задържат минималните температури в планинските райони и котловините от Западна България - до 7-8 °С. Най-високи очакваме да са минималните стойности по поречието на р. Дунав – до 11-12°С, информира Meteo Balkans.

През деня времето в страната ще е предимно слънчево. Очакваните максимални температури ще са между 22-25°С. Най-високи ще са те в Северозападна България и района на Русе - до 26-27°С. Временни увеличения на облачността очакваме късно след обяд над западните райони. Там ще се появи разкъсана средна и висока облачност, но без валежи. Ще духа до умерен югозападен вятър, който вечерта в Северозападна България ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили.

Времето в планините ще е подходящо за туризъм и зимни спортове. Ще е предимно слънчево и топло. Временни увлечения на облачността очакваме след обяд над масивите от Западна България. Ще се появи разкъсана средна и висока облачност. Ще духа до умерен, а по билата и силен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - около 15°, на 2000 метра - около 8°. Предстоящото затопляне ще създаде предпоставка за много висока лавинна опасност поради по-нестабилната снежна покривка.

Времето в София – През нощта срещу събота в столицата ще се задържи предимно ясно и тихо. През деня ще е слънчево и повишението на температурите ще продължи. Минималните ще са около 7°С, а максималните - до 23°С.

Прогноза за ФПЧ - В сутрешните часове нивата на фини прахови частици в атмосферата ще бъдат завишени. Концентрацията на вредни газове ще е между 60-90µg/m3 при средноденонощна норма 50 µg/m3.

Времето в Балканите - През следващите 48 часа Западните Балкани ще попадат под влиянието на приближаващ средиземноморски циклон. След обяд над Западните Балкани ще започне увеличение на облачността, което до вечерта ще обхване западната половина от полуострова. Ще започнат значителни валежи от дъжд , като в Хърватска , Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Сърбия ще вали дъжд, а в Динарските планини и по високите полета и от сняг. Над югоизточната половина от полуострова ще бъде слънчево и много по-топло. Температурите ще се повишат и на много места ще се над нормата за април.

Предупреждение за опасно време

Оранжев код: Валежите на много места ще са значителни, а по-късно през деня - повсеместни и обложни. Те ще са придружени от силни пориви на вятъра . Очакваните валежи за целия период ще достигнат до 40-50 л./кв.м.

Предупреждение за сняг

За планините е издадено предупреждение за възможни виелици и за очаквани интензивни валежи от сняг. Снеговалежите ще са придружени от силни пориви на вятъра. Моделите показват, че снежната покривка може да надмине 20-30 см. Предупреждението е отбелязано на картата с тъмносин цвят.

По-слаби валежи от сняг очакваме в районите със светлосин цвят, като снежната покривка там ще достигне до 10 см.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари