Защо е важно да пускате водата в тоалетната само на свален капак?

3
Капчиците се изстрелват от тоалетната със скорост от 6,6 метра в секунда
Капчиците се изстрелват от тоалетната със скорост от 6,6 метра в секунда

Капчиците се изстрелват от тоалетната със скорост от 6,6 метра в секунда

Поредица от експерименти разкрива как течностите в тоалетната се разпръскват при пускане на водата. И как пренасят потенциално смъртоносни микроби във въздуха.

Учените твърдят, че „невидимият шлейф“, съдържащ микроскопични частици от урина, изпражнения (и каквото друго е имало в тоалетната чиния), е опасен за здравето на хората, съобщават в KALDATA.

Изследователският екип използва яркозелени лазери и камери за експеримента. Успява да разкрие за първи път как бързо се изхвърлят всякакви невидими неща, ако капакът не е свален при пускането на водата.

"Ако е нещо, което не можеш да видиш, е лесно да се престориш, че не съществува. Но след като видите тези видеоклипове, вече никога няма да мислите за пускането на водата в тоалетната по същия начин. Като създава драматични визуални образи на този процес, нашето изследване може да изиграе важна роля в посланията за общественото здраве", казва водещият автор на изследването, професор Джон Крималди.

Капчиците се изстрелват от тоалетната със скорост от 6,6 метра в секунда.

Тя спада бързо, но в крайна сметка за осем секунди се издигат на 4,9 метра над тоалетната. По-големите от тях се утаяват върху повърхностите наоколо. По-малките от пет микрона се задържат във въздуха за немалко време. По-малките частици не само се задържат по-дълго във въздуха, но и могат да се измъкнат от косъмчетата на носа и да навлязат по-дълбоко в белите дробове, което ги прави по-опасни за хората.

"Хората знаят, че тоалетните отделят аерозоли, но не са в състояние да ги видят. Ние показваме, че това нещо е много по-енергично и бързо разпространяващо се, отколкото дори хората, които са знаели за това, мислят", допълва проф. Крималди.

Тоалетните, които се използват от повече хора, са пропорционално по-опасни.

Патогенните микроорганизми могат да се задържат в тоалетната чиния в продължение на десетки промивания.

Изследването е публикувано в списание Scientific Reports.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    WC -00- на село.
    В селския нужник няма такава опасност - клякаш, друсаш крушата и бършеш с парче омачкан вестник, прочетен.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари