Весела Чернева: Нито една държава няма да признае референдумите в Украйна

0
Дори Индия и Китай заявиха, че няма да ги признаят, каза директорът за Европа на Европейския съвет за външна политика
Дори Индия и Китай заявиха, че няма да ги признаят, каза директорът за Европа на Европейския съвет за външна политика Снимка: БНТ / стоп-кадър

От международна правна точка тези действия няма да имат никакъв ефект, коментира експертът

Ако т.нар. референдуми в Украйна бъдат обявени за успешни и териториите, окупирани от руската армия, бъдат обявени за част от Руската Федерация, те се превръщат в своеобразна червена линия. Ако желае това, Москва може да обяви стъпването на всеки украински крак на тези територии като акт за война. Въпросът е иска ли Москва такъв тип ескалация, в която тя започва да отбранява една несъществуваща граница под фалшив предтекст. Това каза по БНТ Весела Чернева, директор за Европа на Европейския съвет за външна политика.

Засега няма нито една държава, с изключение може би на Северна Корея, която да заявява, че би признала тези референдуми. Дори Индия и Китай заявиха, че няма да ги признаят. Така че от международна правна точка тези действия няма да имат никакъв ефект. Тези референдуми са съшити с бели конци. Говори се за гласуване по интернет - въпреки че там няма интернет. Говори се за глсуване по пощата, въпреки че пощите не работят. Самите резултати от референдумите ще бъдат много трудно защитени, дори и при най-доброто желание от страна на Москва, смята Чернева.

Има голям дисбаланс между мотивацията от двете страни, смята още тя. От една страна украинците, които истински се бият да защитят своята родина и една руска армия, която отчасти е водена от насадена омраза, а друга част опортюнистично участваща - хора от бедни райони, набрани за пари. Те не могат да имат същата мотивация, както местните. В тила на руската армия виждаме много подривни дейности, каза Весела Чернева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    !!КАСЛЛ
    чернефа или весела сащническа .... Българското общество не признава усрайна! България е християнска република и категорично отхвърля лгбт извращенията на сащ! България каза ДА на РАСИЗМА! България каза НЕ НА лгбт ИЗВРАЩЕНИЯТА на сащ! България категорично обяви сащ за агресор! България категорично обяви сащ за терористична държава! България категорично подкрепя християнските братя руснаци! България категорично подкрепя РУСИЯ! България категорично каза ВЪН сащ от България, вън на всички сащнически нпо-та на сащ от България! България тотално и категорично подкрепя борбата на Русия срещу антихристиянските ценности!
  • 6
    1
    Бай Брадър
    Тази весела чернева става само за директор на пресъхнал водопад. Путин ще си го премести в другия крачол ако прочети нейните клишета. За протокола... не съм фен на кремълското джудже но то беше оставено без избор. Европедалските "лидери" да слушат внимателно какво говори султан Ердоган.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари