Макроикономист от БАН: Инфлацията е привнесена и зависи от външни условия

0
Мотивите за вота на недоверие са пресилени, заяви професор Гарабед Минасян
Мотивите за вота на недоверие са пресилени, заяви професор Гарабед Минасян Снимка: БГНЕС

Мотивите за вота на недоверие са пресилени, смята експертът Гарабед Минасян 

"Преценките на вносителите на вота на недоверие са пресилени. Инфлацията е привнесена, тя е причинена от външни условия, а вътрешната инфлация зависи от инфлацията на еврото, която се регулира от ЕЦБ".

Това каза пред БНР проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания на БАН в коментар на внесения от ГЕРБ вот на недоверие за "провала на правителството във финансово-икономическата политика".

По думите му България е имала доскоро най-ниското ценово равнище в ЕС - под 50%:

"През последните 2-3 години се засили инфлацията у нас и сега официално от Евростат се оценява, че равнището на цените в България е около 55% от средноевропейското равнище. В това отношение надминахме малко Румъния. Тя има око 53%. Ценовото равнище, което ние имаме, е ненормално ниско за състоянието на икономиката у нас. Равновесното равнище, което трябва да имаме, е някъде около 65%. Това означава, че от 55% трябва да стигнем 65% ценово равнище. При положение, че нашият лев е вързан за еврото, единственият начин това да стане е чрез изпреварваща и по-висока инфлация".

Проф. Минасян посочи, че това е посочено и в доклада на ЕЦБ от 1 юни, свързан с готовността на България за еврозоната:

"Ние задължително трябва да имаме изпреварваща инфлация спрямо еврозоната и това няма как да се избегне".

Макроикономистът коментира внесената в парламента актуализация на Бюджета, като подчерта, че необходимостта от антиинфлационни мерки е отпаднала и е останала само нуждата от антикризисни мерки:

"Разпределението на допълнителни финансови ресурси към определени части от обществото е възможно да доведе до допълнително инфлационно напрежение".

Според него към края на годината отново може да има нужда от актуализация на Бюджета:

"Има всички изгледи това да се наложи".

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари