Инженер: Сградите в Русе се проектират да издържат на трус 8 по Рихтер

3
Русе е район, в който често се усещат земни трусове с епицентър Вранча и затова при строителство сградите са осигурени да издържат на земетресения
Русе е район, в който често се усещат земни трусове с епицентър Вранча и затова при строителство сградите са осигурени да издържат на земетресения

Русе е район, в който често се усещат земни трусове с епицентър Вранча и затова при строителство сградите са осигурени да издържат на земетресения

Опустошителното земетресение в Турция и редицата по-леки трусове от района на планината Вранча в Румъния, също вчера, поставят въпроса - ще устоят сградите в България. Според експерти, противоземетръсните шайби на почти всички стари сгради в Русе са проектирани за 8 степен по скалата Рихтер, съобщава NOVA. Какви са изискванията за новото строителство, защитени ли са обитателите на по-старо строителство сгради?

Русе е район, в който често се усещат земни трусове с епицентър Вранча. Според инженер конструктор Мартина Яковлева след 1989 година нормативната база изисква сградите да бъдат осигурени на 8-ма степен по Рихтер. "Противоземетръсните шайби трябва да поемат хоризонталните усилия и да ги предадат на фундаментната плоча, а тя на земната основа. След 1989 г. сградите са проектно осигурени срещу земетръс. 100 години назад има сгради без никакви пукнатини. Състоянието и сигурността на сградата зависи до голяма степен и от начина на експлоатация", обясни тя.

Георги Шопов от Националната асоциация на строителните предприемачи споделя, че сградата най-напред се изготвя от квалифициран проектант. "Той показва как да се изгради конструкцията със съответни елементи. След това се минава през технически контрол. Дали конструкцията е изпълнена според проекта след това се проверява от техническия ръководител и от проектанта, който трябва да провери арматурата, за да се бетонира, а материалите също трябва да са качествени. Трябва да имат сертификати, признати за България. Всички сгради, строени след земетресението във Вранча, са достатъчно надеждни, че да бъдем сигурни в тях", подчерта той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    15
    тоди
    Всички стени са носещи, особенно при земетресение, това докато не се проумее, ще берем ядове....
  • 6
    14
    Муки
    1/ ,, Голям залък лапни , голяма дума НЕКАЗВАЙ ! " 2/ ,, Не дърпай дявола за опашката " 3/ Теорията е ЕДНО , а практиката /изпълнението/ ДРУГО .
  • 1
    13
    Уточнение към №11
    Стените може да са широки и 100 см , но това не означава , че са вечни. Примери има безброй. Основите са важни твърде много. Например голяма част от Манхатън е върху скален масив. За това там са нацвъкали небостъргачи по 100+ етажа.
  • 7
    12
    88
    Никога не трябва да забравяме, Титаник е бил създаден от професионалисти, а Нойевия кочег от аматьор. Имайки предвид тази максима, нещата изглеждат по малко по-друг начин, а именно, че всичко е въпрос нагледна точка! Иначе казано, не вярвайте на всеки специалист, какво ви говори!
  • 5
    11
    Мнение
    Малко чудно е само как така инженер е изчислил, че сградите в Русе са проектирани така, че да имат устойчивост при земетресение с магнитуд от 8 по Рихтер?! На базата на какви изчисления и формули е направен този анализ? В голяма степен зависи от това годината на строителство, ако е след 77-ма година панелен блок би издържал пред кооперация построена след 2010. Височината, дължината и широчината са още един фактор за устойчивост на сградата. До коментар 1-ви оставете какви "стереотипи" обитават дадена сграда. В случая говорим за стени, дебели 40 см.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари