Андрей Гюров: Няма да подкрепим предложения кабинет, програмата е прекопирана от нас

0
Не искаме да имаме нищо общо с вас, отвърна Тома Биков от ГЕРБ - СДС
Не искаме да имаме нищо общо с вас, отвърна Тома Биков от ГЕРБ - СДС Снимка: БТА

Не искаме да имаме нищо общо с вас, отвърна Тома Биков от ГЕРБ - СДС

"Продължаваме Промяната"(ПП) няма да подкрепи кабинет, предложен от ГЕРБ, заяви от парламентарната трибуна председателят на групата Андрей Гюров.

Народното събрание обсъжда проектокабинета, предложен от проф. Николай Габровски, номиниран за премиер от ГЕРБ-СДС. По думите на Гюров зад експертните кабинети обикновено стои нечия друга политическа воля. Той добави, че експертното правителство, посочено от Габровски, е параван, зад който се крият интереси на различни коалиции по интереси. Готови сме да подкрепяме отделни политики, важни за страната и българските граждани, подчерта Гюров. По-скоро важни за този кабинет са местните избори, смятат обаче от ПП, предава БТА.

Вие от ГЕРБ-СДС и ДПС свалихте кабинета "Петков", хвърлихте страната в политическа несигурност и предизвикахте предсрочни избори, продължи Андрей Гюров. Той посочи, че преди една година правителството на Промяната се е заклело в тази зала. Това беше правителство, което се сформира, за да създава мечти и надежди, а не да ги отнема, подчерта председателят на парламентарната група на ПП. Поемахме отговорности и ги решавахме, въпреки липсата на градивна опозиция, изтъкна той. Обещахме да свалим модела ГЕРБ-ДПС, не защото мразим някого, а защото обичаме България, обяви Андрей Гюров.

Не искаме да имаме нищо общо с вас, няма да имаме нищо общо с вас, вие сте нашият основен политически опонент, реплекира го Тома Биков от ГЕРБ - СДС.

Изминаха два месеца от изборите - време, в което българските граждани очакваха парламентът и служебното правителство да поемат отговорност - нов бюджет с актуализирани данни, със социални плащания, подкрепа за бизнеса, законодателство, свързано с Плана за възстановяване и устойчивост, решителни действия в посока истинска и дълбока съдебна реформа, както и истински усилия за влизане в Шенген, изброи Гюров. Вместо това - в многочасови заседания парламентът се занимаваше активно с връщането на хартиената бюлетина, посочи депутатът.

Днес вие ни предлагате правителство, което не изпълнява първото най-важно условие - да може да носи политическа отговорност. Виждаме как за пореден път, когато очаква тежък мач, Бойко Борисов отказва да излезе на терена, коментираха от ПП. Те имат съмнения за предлагания експертен кабинет, защото всяко правителство трябва да бъде издигнато и подкрепено от политически фигури. По думите на Андрей Гюров страната ни има горчив опит с експертни кабинети, те са се появявали във времена на нестабилност и са доказвали своята невъзможност да бъдат независими. Той даде пример с правителството на Любен Беров, на Пламен Орешарски. За съжаление, тази воля, явна или прикрита, доведе България до челните места на всички негативни класации, посочи председателят на парламентарната група на ПП.

Проектоправителството на Николай Габровски не отговаря и на второто важно за ПП условие - да взима независими решения. Голяма част от посочените имена на експерти са от банките с кадри и чекмеджетата на тройната коалиция на ГЕРБ и президента Радев, обясни Гюров.

От ПП смятат, че седемте приоритета на проектокабинета са като прекопирани от тяхната програма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари