45 горски и полски пожари бушуват в страната

0
Няма опасност за населени места, заяви главен комисар Николай Николов
Няма опасност за населени места, заяви главен комисар Николай Николов Видео: БНТ

74 горски и полски пожари са регистрирани днес у нас. 45 от тях продължават да са действащи

Като динамична, но не критична определи ситуацията в страната директорът на ГД ПБЗН главен комисар Николай Николов. Той посочи, че повече от 450 пожарникари и 117 противопожарни автомобила са на терен в усилията за овладяване и погасяване на пожарите, подпомагани от служители на горските стопанства, армията и доброволци.

Първата задача на пожарникарите е ограничаването на опасностите за населените места. За радост, няма загинали при пожарите през последните дни и това в голяма степен е заслуга на огнеборците. И към момента, никъде в страната няма опасност за населени места, обобщи ситуацията главният комисар, пиашт от МВР.

Сериозен проблем за колегите ми са неблагоприятните метеорологични условия – силен вятър, високи температури и изсъхнала растителност – фактори, които подпомагат бързото разрастване на пожарите, но ние не можем да им повлияем. Можем обаче да сме отговорни и да не увеличаваме риска с нашата човешка дейност. Затова се обръщам към всички сънародници – да не се пали огън и по възможност в близките дни да се ограничи използването на техника, за да ограничим поводите за пожари.

Поздравявам колегите пожарникари и полицаите, които спасиха вчера два човешки живота при срутището в курорта „Албена“.

Главният комисар съобщи данни за работата на дирекцията от началото на август до днес:

На общо 2022 сигнала за произшествия са реагирали служителите на пожарните служби в страната; ликвидирани са 1601 пожара, като с преки материални щети са 250 от тях. Извършени са 361 аварийно-спасителни и помощни операции, като при 42 от тях е оказано съдействие след ПТП.

Оперативната обстановка към момента, по данни около 16 часа:

До посочения час днес звената за “Пожарна безопасност и защита на населението” на територията на страната са реагирали на 95 сигнала за произшествия, от които 74 пожара, 17 аварийно-спасителни дейности и 4 лъжливи сигнали.

Силите и средствата на звената за ПБЗН участват в локализирането и ликвидирането на 45 произшествия, с 137 единици техника и 40служители в областите: Ямбол, Хасково, Сливен, Пазарджик, Пловдив, Бургас, Варна, Ст. Загора, Враца, Благоевград и Добрич.

Активна помощ пожарникарите получават от българската армия - в гасенето са участвали 2 хеликоптера, 2 противопожарни автомобила и 20 човека мобилно формирование.

Участват и над 45 човека от доброволните формирования, пожарен автомобил и високопроходима машина, 2 водоноски и друга техника.

В охраната на произшествията са ангажирани и около 40 служители на полицията. От ДГС участват 35 служители и 7 автомобила.

Действащи големи пожари на територията на страната:

Област Пазарджик

На 10.08.2022 г. в 10:56 часа в ОЦ при РДПБЗН – Пазарджик е получен сигнал за пожар в сухи треви и храсти, който е обхванал и горски масив в землището на с. Црънча, община Пазарджик. Към 16 часа пожарът е ликвидиран, но преди това е развивал на голяма площ при наличието на силен вятър. Обхванатата площ е 20 дка суха трева и 60 дка млада букова гора. На мястото на произшествието са работили 2 ПА с 11 служители от РДПБЗН – Пазарджик. 20 военни с 1 ПА. Участие взе и 1 бр. хеликоптер от ВВС на МО.

Област Ямбол

Около 11 часа в ОЦ при РДПБЗН – Ямбол е получен сигнал за пожар в сухи треви и горски масив в района на с. Раздел, община Елхово, област Ямбол. Към 16:00 часа пожарът не е ограничен, обхванал е площ от над 1000 дка, част от която в млади борови насаждения. Местността е труднодостъпна и при наличието на силен вятър пожара се разпространява.

В пожарогасенето участват 5 ПА с 11 служители от РДПБЗН – Ямбол.

Предислоциран е и 1 ПА с 3 служители от РДПБЗН – Сливен.

Област Хасково

На 10.08.2022 г. в 10:07 часа в ОЦ при РДПБЗН – Хасково е получен сигнал за пожар в

сухи треви, храсти и горски масив в района на с. Брягово, община Хасково.

Към 15:00 часа пожарът не е ограничен. Обхванатата площ не е уточнена.

В гасенето участват 5 ПА с 22 служители от РДПБЗН – Хасково и 15 служители на горско стопанство. Очаква се, поради труднодостъпния терен локализирането да отнеме време.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари