Как в Русе ходехме на манифестация на 1 май?

3
Любопитен кадър припомня историята на манифестациите за Деня на труда
Любопитен кадър припомня историята на манифестациите за Деня на труда Снимка: Facebook / Русчук - Старият Русе

Любопитен кадър припомня историята на манифестациите за Деня на труда

Позабравени или не - манифестациите на 1 май са част от живота на много поколения. С архивна снимка от 1961 година русенци си припомниха събитията, които съпътстваха неизменно Денят на труда.

Ето какво споделят в групата Русчук - Старият Русе:

"Манифестация на 1 май, Русе, началото на 60-те г., снимка от колекцията на Й. Стоянов. На заден план се вижда" Естрадата"- отляво и Табсото- отдясно на снимката.
Вероятно е 1961 г., наскоро след полета на Гагарин, има лозунг "КОСМИЧЕСКА ЕРА".
По това време манифестациите бяха задължителни за „трудовите колективи“, за служителите, за ученици, студенти и т.н. Пееха се песни като „Дружна песен днес да екне“, носеха се лозунги в прослава на Партията, манифестиращите трябваше да скандират КПСС- БКП и други такива"
.

Носталгията по соц миналото се оказа чужда за русенци, които изразиха определено задоволство, че подобна необходимост е отпаднала от празничния 1 май.

След 1989 година, манифестациите са прекратени, но този ден продължава да бъде официален празник и неработен ден. Освен това, 1 май е и Празник на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), които също имат свои тържества.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    28
    N/A
    Ходеха докато отгоре им се сипеше радиационен дъжд :) за който си мълчаха първо от Украйна после и от българското управление....чудно е било просто
  • 6
    27
    daskal
    Колкото и да се труфят с арманита и шанели, всичките ни милионери "бизнесмени" днес смърдят на БКП и Държавна сигурност. Всички до един!
  • 4
    26
    Балканеца
    Двуполюсен е света, само че Русия вече не е полюс. Полюса се измести малко по- на юг. И не, не е задължително да си задължително с някой от тях и против другия. Пример - Швейцария.
  • 6
    25
    Балканеца
    17, ами някак си реших, че си комунист, понеже, ако си прочетеш внимателно комент 17, ще видиш какво пишеш: "По времето на соца откровените идиоти не ги пускаха във властта.". Значи, разпростряняваш болшевишка пропаганда, какъв да реша че си, ако не комунист и соц-носталгик? Хайде сега да видим и колко градивен беше въпросния соц и колко не пускаше идиоти във властта. Кой направи преврата на 10 ноември - комунистите или някой друг? Кой си "произведе" демократи и опозиция - комунистите или някой друг? Беше ли СДС (съюза на държавна сигурност) пълен с комунисти, ченгета, доносници и всякакви номенклатурчици? Като правиха приватизацията не намазаха ли същите тези номенклатурчици и техните наследници най- много, ако не и всичко? За фалититте на банките и за това кой намаза от тях да поговорим ли? За куфарчетата и задграничните дружества? Това всичкото, наистина ли вярваш че са процеси, които са се случили от само себе си? И случайно все "нашите" хора намазват. Тези всичките неща са замислени още преди 10 ноември. И за едно нещо си прав - не са идиоти. Тарикати са. Тарикати, които още държат властта и за това няма нито един осъден за източени сигурно стотици милиарди през т.нар. "преход". А пък вие си ходете на манифестации и вейте червени знамена.
  • 9
    24
    Жертва на соца до 21
    Каква стока по време на соца бе охлюв, всичко беше дефицит и даже имаше купонна система за месо, хляб, зеленчуци, плодове и т.н. Опашките и празните рафтове бяха символа на соца. Той ще ми приказва за соца.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари