Кой е мъжът, прострелял словашкия премиер?

0
Писател и бивш охранител в търговски център опита да отнеме живота на Роберт Фицо
Писател и бивш охранител в търговски център опита да отнеме живота на Роберт Фицо Видео: bTV

Писател и бивш охранител в търговски център опита да отнеме живота на Роберт Фицо

Един от най-мрачните дни в историята на демокрацията. Такъв е днешният 15-и май, в който премиерът на Словакия беше прострелян при опит да разговаря на улицата в град Хандлова с граждани.

И докато Фицо се намира между живота и смъртта, нападателят, който опита да го убие беше задържан мигновено от охраната и полицията, а самоличността му вече е установена.

Кой в действителност е човекът, натиснал хладнокръвно спусъка срещу Роберт Фицо пред Дома на културата в Хандлова?

Медиите в Словакия вече изнасят интересни подробности, предаде bTV. Става въпрос за мъж на 71-годишна възраст, който е роден през 1953 г. в Левице. Първото име на стрелеца е официално изнесено в пресата – Юрай, а фамилията започва в Ц., но не се изписва цялата.

Юрай Ц. е писател, но по-скоро аматьор, който не си е изкарвал прехраната с писане. Той е бил член на левия литературен клуб „Дъга“ в Левице, редовно е пишел стихове. В миналото е работил като охранител в търговски център.

Преди осем години Юрай Ц. обявява публично в социалните мрежи, че започва подписка за учредяване на политическа партия. „Насилието често е реакция на хора, като форма на изразяване на обикновено недоволство от състоянието на нещата. Нека бъдем недоволни, но не и насилие!“, написа тогава той.

Юрай Ц. беше незабавно неутрализиран след стрелбата срещу премиера на Словакия. Тепърва ще се изяснява произхода на оръжието, с което той е произвел тези няколко изстрела, за които говорят очевидци.

Той е бил сред гражданите, които са чакали да се срещнат с Фицо пред Дома на културата в Хандлова. Хората не са били проверявани щателно за оръжие, съобщават някои от тях, станали очевидци на опита за убийство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари