Община Русе прави нов парк в квартал „Здравец-Изток“

8
Община Русе спечели проект за изграждането на нова зелена зона
Община Русе спечели проект за изграждането на нова зелена зона

Община Русе спечели проект за изграждането на нова зелена зона

Проектът е по Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ VI-А Румъния — България 2021-2027 г.“ Проектът „ReNature, Зелено моделиране на градски зони, създаване на нови системи за отдих и забавления на открито“ предвижда изграждането на парк в кв. „Здравец-Изток“ върху общински имот на бул. „Липник“ №121.

Той ще бъде изпълнен в рамките на 36 месеца в партньорство между Община Русе и Община Гюргево, като предстои подписване на договор в следващите седмици. Стойността на проекта е 1,746 418.94 евро, от които 80% от Европейския фонд за регионално развитие, 18% национално съфинансиране и 2% собствено участие на Община Русе в размер на 34 992.38 евро.

Предвиденият парцел, на който ще бъде разположен паркът, е с площ от 25 дка. Той ще бъде изграден с естествени и екологосъобразни материали, вместо с т.нар. „сива инфраструктура“. Обособена е зона за пикник, за събития и срещи, както и детска площадка. Алеите ще са с водопропусклива настилка, а осветлението - със соларно захранване. Планира се подходяща паркова мебел и чешма с питейна вода. Растителността ще бъде от местни растителни видове, характерни за Дунавската равнина и крайбрежието на р. Дунав, а тревните смеси - сухоустойчиви, слънцелюбиви и с екстензивна поддръжка.

Предвижда се изграждане на система за видеонаблюдение и автоматизирана поливна система. Акцент в парка са фонтанът и кът „Биоразнообразие”, в който да се развият билкова градина, градина, привличаща насекоми и птици, градина с подправки, градско земеделие и др.

С изпълнението на проекта се цели подобряване качеството на средата, качествата на живот и комфорта на обитаване чрез създаване на благоприятна и природосъобразна среда, която да оформи нови пространствени решения и физическо обновяване на територията.

Припомняме, че в края на месец юни 2023 г. Община Русе проведе запитване сред русенци, в което се включиха 2575 души. Над 98% от тях приветстваха идеята за обособяването на паркова зона в посочения имот. Кметът Пенчо Милков обяви, че макар кварталът да е добре озеленен, живущите там не разполагат с парк в близост до домовете си. Зеленото пространство ще бъде от полза както за тях, така и за всички русенци и гости на града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    16
    до 14
    Терена е "гората" между м-н Зора и мола, битака ще е непокътнат.
  • 1
    15
    Дали ще стане
    Да не стане като магистралата Русе - В. Търново. То едно поколение русенци си заминаха с мечти. От кога стои празно това място.
  • 1
    14
    aldo
    Ще закрият мястото на битака!
  • 7
    13
    Младежки Парк
    Моля не колете и не осакатявайте "Младежки Парк",натам е тръгнало. Моля русенци,стреснете се.Милков,Стоилов,тра ла ла.Пазете парка русенци от алчни и прости копелдаци.Протягат мръсни лапи.
  • 4
    12
    бах ти глупаците
    Бах ти и парка ....ххаххаха 100 на 300 метра ....хахаха хората и зеле не садят на толкова малко място ...хаххахаха ....Ще се борим за Гинес...най-малкия парк в света ....да не се бърка с паркинг или парко място .
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Момченце слушайки опера се обръща към майка си:
- Ако викаме така, нас в детската градина ни наказват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари