Глобиха Грета Тунберг

1
През март два пъти е блокирала входовете на парламента
През март два пъти е блокирала входовете на парламента Снимка: БГНЕС

През март два пъти е блокирала входовете на парламента

Екоактивистката Грета Тунберг е била глобена в Швеция за неподчинение на полицейски разпореждания, след като през март два пъти е блокирала входовете на парламента, съобщи Стокхолмският окръжен съд, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Тунберг и още четирима активисти се изправиха пред съда, след като на 12 и 13 март полицията ги отстрани със сила по време на седящи протести срещу последиците от климатичните промени и липсата на политически отговор, който те определиха като бездействие.

На Тунберг е била наложена глоба в размер на 6000 шведски крони (550 долара), съобщи информационна агенция ТТ.

21-годишната шведка се превърна във водач на младите активисти за климата, след като започналите през 2018 г. ежеседмични протести край шведския парламент бързо прераснаха в глобално младежко движение с големи демонстрации на различни континенти, отбелязва Ройтерс.

Стокхолмската полиция заяви, че макар активистите да са имали право да протестират пред парламента, те са били отстранени принудително, защото са блокирали входовете на сградата.

Миналата година Тунберг два пъти беше призната за виновна в Швеция за неизпълнение на полицейско разпореждане и ѝ беше наредено да плати глоба. През февруари във Великобритания тя беше оправдана за нарушение на обществения ред, тъй като съдия постанови, че полицията не е имала право да арестува екоактивистката и други участници в протест в Лондон миналата година, припомня Ройтерс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Българин
    Защо това психично болно същество не е в някое заведение за лечение ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари