Зоолози: Животните се дразнят от фойерверките

1
Сериозно засегнати от илюминациите са птиците
Сериозно засегнати от илюминациите са птиците Снимка: БНТ

Сериозно засегнати от илюминациите са птиците

Декември е най-специалният месец от годината, зареден с много празнично настроение и емоции. В същото време обаче се оказва, че гърмежите от фойерверките и зарята причиняват изключителен стрес на животните, променя се техния хранителен режим и понякога дори с дни отказват да се хранят. Към гърмежите са особено чувствителни чифтокопитните бозайници и едрите котки - това потвърдиха днес от зоопарка във Варна, предаде БНТ.

Животните са с много по-изострени сетива, ето защо по-продължителен шум, гърмеж, трясък, те го възприемат като опасност с неясен произход и изпадат в паника, категорични са от Зоопарка във Варна.

"Животните проявяват раздразнение, променя се тяхната диета и спят по-малко. Промяна наблюдаваме и при маймуните, които имат вътрешно укритие, зимно помещение, в което ги затваряме, за да не се стресират", казва д-р Михаил Василев.

Други сериозно засегнати от илюминациите са птиците.

Те са животни, които при въздействие на шум се плашат и е нормално да отлетят от местообитанията си и от гнездата си. В нашия зоопарк голяма част от птиците се намират на отворени езера и не са затворени във волиери - това означава, че при уплаха те могат да избягат, което се е случвало при пеликаните и част от патиците и се надяваме да се приберат”, казва д-р Василев.

Понякога животните започват да се блъскат в загражденията и дори се стига до самонараняване, отчитат от Зоопарка във Варна. Ето защо, според специалистите проблемът с гърмежите по празниците, съвсем не е за подценяване. Още повече, че във Варна се приемат и диви животни, които се нуждаят от медицинска помощ и за тях всеки страничен непознат шум, може да доведе до стрес.

"Това, което се опитваме да направим, е да отворим скривалищата на животните, за да имат възможност да експресират естественото си поведение и да се крият при уплаха. Едрите чифтокопитни нямат такива укрития, имат само навеси, но за сметка на това се надяваме, когато бягат, да успеят да се успокоят. И също така по време на празниците обогатяваме тяхната среда, оставяме храна на различни места. При хищниците оставяме играчки, с които да се занимават и да не бъдат повлияни толкова силно от стреса от гърмежите,” казва д-р Василев.

Този алтернативен начин за разсейване на животните вече няколко години дава добър резултат, потвърдиха от Зоопарка във Варна. Според екипа, който отговаря за комфорта на своите питомци обаче и хората могат да им помогнат като също потърсят алтернативен начин за забавление в празничните дни и вместо фойерверки и пиратки, да изберат бенгалски огън или летящи фенери например.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари