Знаете ли кои са другите най-корумпираните страни в света

0
Страните са оценени по 5 основни фактора определящи корупцията
Страните са оценени по 5 основни фактора определящи корупцията

Нов доклад на Verisk Maplecroft, която се занимава с анализ и прогнозиране на риск, посочва най-корумпираните страни в света.

В изследването корупция се определя като "упражняване на влияние, често чрез предоставяне на пари или услуги, за изпълняване на услуга". Verisk проучва икономиките на 198 държави през периода август 2012 г. -  август 2014 г. въз основа на доклади на Transperancy International, Freedom House и Държавния департамент на САЩ и установява, че страните от Субсахарна Африка и Близкия изток страдат най-тежко от корупция.

През разглеждания период Verisk следи пет основни фактора: честотата на корупцията, продължението й, разпростирането, тежестта и възможността на участвалите в корупционни практики да останат ненаказани.

Въз основа на тези данни анализаторите съставят класация от 0 до 10. Според това класиране 45% от държавите в "краен" риск от корупция с разположени в Субсахарна Африка. Освен това петролните, газовите и минните фирми са компаниите, от които най-често се искат подкупи. По тази причина страни от Близкия изток и Русия също са на дъното на класацията.

"Корупцията е особено характерна за развиващия се свят", пише правният и регулаторен анализатор на Verisk Тревър Слак. "Фактори като липсата на върховенство на закона и липса на институционален капацитет при тези държави затрудняват опитите за справяне с вкоренените системи на корупция", добавя той.

От общо 198 държави 73 са в "краен" риск от корупция, 64 са във "висок" риск, 38 – в "среден", а 23 – в "нисък". Първенец с най-нисък риск от корупция в света е Дания.

"Печелившите"

На четвъртото място сред най-корумпираните страни с резултат 0.15/10 са Южен Судан, Русия и Мианмар. Al Jazeera публикува документален филм, според който въпреки големите си петролни залежи Южен Судан страда от слаби демократични институции, а нефтът става причина за ширеща се корупция.

Що се отнася до Русия, Business Insider посочва три примера за "съмнителни практики" - затварянето на опозиционера и кандидат-кмет на Москва Алексей Навални, спечелването на домакинството на Световното първенство по футбол, купувайки гласовете на делегати и наемането на близки до управляващите фирми за изграждането на олимпийските съоръжения в Сочи 2014 г.

Мианмар е "сред най-малко развитите икономики на света и страда от последиците на десетилетия на стагнация, лошо управление и изолация. Ключовите браншове на икономиката отдавна са под контрола на армията, а корупция е широкоразпространена".

На второ място с резултат 0.13/10 са Либия, Ирак, Екваториална Гвинея и Афганистан. Според доклад на Financial times петролът, който е източник на 90% от приходите на Либия, е в ръцете на корумпирано ръководство. Смята се, че назначенията на властови позиции често се вземат под политически натиск.

Ирак също има "култура на корупция", която е особено характерна след войната между САЩ и режима на Садам Хюсейн. "Не става дума само за финансова корупция, но и административна корупция и заобикаляне на закона", казва източник на Al Monitor. "Управниците често регистрират фирми на имената на приятели и роднини и им отдават държавни поръчки, но те не разполагат с добри работници и практики Това води до провалени проекти."

Според Human Rights Watch Екваториална Гвинея страда от "корупция, бедност и репресии" в управлението на Теодоро Обианг Нгеума Мбасого, който е на власт от 1979. "Големите приходи от петрол финансират охолен живот на малък елит, а по-голямата част от населението живее в бедност", твърди организацията.

Тази година Афганистан няма да успее да изпълни бюджета си за 2016 г. заради рязък спад в приходите. Причина за това е обстоятелството, че една трета от приходите на страната идват от митниците, а половината от тези средства са били откраднати. Страната има и една от най-ниските степени на събираемост на данъците в света.

Судан и Централноафриканска република са на второ място с 0.12/10. Наскоро президентът на Судан избяга от Южна Африка, за да избегне арест и дело за геноцид. "Що се отнася до парламента, корупцията в неговото ДНК", пише Politico. Анализ на Би Би Си сочи, че в ЦАР корупцията е навсякъде и пречи на печелившия добив и търговия с дървесина и диаманти. Страната е сред най-малко развитите в света. 

На дъното на класацията застават Сомалия, Северна Корея е Демократична република Конго (ДРК) с резултат 0/10. През 2013 г. доклад на ООН посочва, че корупцията в Сомалия е толкова разпространена, че "централната банка се е превърнала във фонд за финансиране на схеми за политически патронаж, а 80% от тегления от нея са за лично ползване, а не за държавни програми. Много от средствата не могат да бъдат проследени изобщо".

Economic freedom index 2015 посочва, че Северна Корея е вероятно най-тоталитарната и корумпирана страна в света. Според индекса подкупите са стандартна практика и са налице на всяко ниво на администрацията, а представители на Работническата партия, армията и правителството ръководят фирми, които се конкурират за малкото чуждестранна валута в страната. 

Според доклад на Transperancy Internationational от 2014 г. корупцията е толкова дълбоко вкоренена в Конго, че вероятно няма смисъл да се правят опити да бъде премахната. "Президентът Кабила нееднократно обещава да се бори срещу корупцията, но липсва политическа воля и реални мерки освен създаването на законодателство, което почти никога не се спазва", посочва Transperancy. 

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари