Екип на въздушно-космическа отбрана ще охранява Дядо Коледа в небето

2
Северноамериканските военни ще започнат тази мисия на 24 декември в 04:00 ч.
Северноамериканските военни ще започнат тази мисия на 24 декември в 04:00 ч.

Традицията се заражда през 1955 г., когато рекламна кампания публикува грешен телефон за връзка с добрия старец

Дядо Коледа ще бъде охраняван от членовете на Националната въздушна гвардия на Ню Йорк и от служителите на Кралските канадски военновъздушни сили. За това съобщават информационните агенции.

Съвместно командване за въздушно-космическа отбрана на Северна Америка (NORAD) обяви готовността си за 67-и път да осигури безопасния полет на еленовия впряг в коледната нощ.

Северноамериканските военни ще започнат тази мисия на 24 декември в 04:00 ч. по източното крайбрежие на Канада и САЩ. Те ще следват движението на Дядо Коледа по света, а по време на полета на шейната през територията на Канада и САЩ изтребители на канадските и американските ВВС ще се издигнат във въздуха, за да ги придружат.

NORAD следи движението на Дядо Коледа от 1955 г. насам, припомня БГНЕС. За целта са включени 47 радара, разположени в северните и източните райони на двете страни, както и сателити, оборудвани с инфрачервени сензори: смята се, че те реагират на топлинна радиация, излъчвана от червения нос на елена Рудолф, който е начело на впряга.

Тази коледна традиция се заражда в САЩ, когато реклама на търговска компания насочва децата към телефонен номер за връзка с добрия белобрад старец. Оказва се обаче, че в номера е допусната печатна грешка. Така всички малчугани започнали да звънят на полковник Гари Шауп, началник на операциите на противовъздушната отбрана, предшественик на NORAD.

Духовитият полковник започнал да обяснява на обаждащите се деца, че военните действат като ръководители на полетите на Дядо Коледа, за да не се изгуби той в небето. Оттогава системата за наблюдение на полетите на самолети и изстрелванията на ракети осигурява безопасността при полета на шейната в коледната нощ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари