Зимата и газовата уредба: Какви проблеми може да имаме

0
При минусови температури твърде студеният газ често не успява да се загрее достатъчно в редуктора, особено при градско шофиране. Попадането на леден газ в горивната камера може да задави двигателя
При минусови температури твърде студеният газ често не успява да се загрее достатъчно в редуктора, особено при градско шофиране. Попадането на леден газ в горивната камера може да задави двигателя Снимка: БГНЕС

България е от страните с най-голямо разпространение на АГУ

За и против автомобилните газови уредби: ето ви още един от вечните интернет спорове, пише dnes.bg. Нямаме никакво намерение да навлизаме в него, защото правилният отговор е различен за всеки потребител според житейските му нужди. Монтирането на АГУ няма особен смисъл в малки и икономични автомобили, които се карат в града. И обратно, може изцяло да осмисли живота на хора, които карат големи коли и навъртат ежедневно по 80, 100 и повече километра.

България е от страните с най-голямо разпространение на газовите уредби (говорим за тези на пропан-бутан, или още втечнен петролен газ - LPG). Но все още много хора не познават добре принципите на техниката, която ползват, и не знаят, че тя изисква допълнителни грижи, за да им служи вярно. Това е особено валидно през зимния сезон.

Проблемът с АГУ през зимата

При минусови температури твърде студеният газ често не успява да се загрее достатъчно в редуктора, особено при градско шофиране. Попадането на леден газ в горивната камера може да задави двигателя. Затова блокът за управление в такива случаи превключва на бензин. Това е нормално, но при определени условия в градски режим може да се случва непрекъснато. И до голяма степен заличава икономията, заради която сте инвестирали в газова уредба.

Как да го решите?

Начин да се предотврати това е да се отопляват компонентите на АГУ. Има три различни метода за това, достъпни в зависимост от двигателя:

- Може да се подмени старата мембрана в редуктора, която в студовете се втвърдява прекомерно, с нова.

- Може да се доведе топлина от охладителната система на двигателя за отопляване на редуктора и/или дюзите. Това се прави паралелно на системата за отопление на салона, но не намалява прекалено много капацитета й. На снимката е показан един от вариантите.

- Редукторът и дюзите могат да се изолират, но задължително с негорими изолационни материали.

Внимавайте със зареждането

Внимавайте с качеството на газа. Надеждните газостанции през зимата предлагат специална смес за ниски температури, в която обичайната пропорция - 35-40% пропан и 60-65% бутан - се променя до 60:40 в полза на пропана (в някои северни държави - и до 75% пропан). Причината е, че пропанът има много по-ниска температура на кипене - минус 42 градуса по Целзий, докато бутанът още при минус 2 градуса става течен.

Газът изгаря при по-високи температури...

Според един разпространен мит карането на газ удължава живота на двигателя. Това е именно мит. Специфичните качества на пропан-бутана носят и някои плюсове в това отношение, но носят и съществени минуси. Когато става дума не за фабрично подготвен за газ автомобил, а за допълнително монтирана система, трябва да имате предвид, че компонентите на двигателя не са предвидени за по-високите температури на горене на LPG (46.1 MJ/kg срещу 42.5 MJ/kg за дизелово гориво и 43.5 MJ/kg за бензин).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари