Жива верига в знак на протест срещу Лукашенко

0
Демонстрацията повтаря емблематичната мирна инициатива Балтийския път
Демонстрацията повтаря емблематичната мирна инициатива Балтийския път Снимка: Reuters

Жителите на Минск образуваха снощи жива верига, дълга 13 километра в знак на протест срещу президента Александър Лукашенко

50 хиляди души се регистрираха онлайн за участие в жива верига утре от столицата на Литва, Вилнюс, до границата с Беларус. Демонстрацията повтаря емблематичната мирна инициатива Балтийския път, която беше организирана преди 31 години и с която Балтийските държави поеха по пътя на независимостта.

Живата верига в Минск започна от гористата местност Курапати край Минск, където са открити масови гробове на жертви на Сталинските репресии, и достигна затвора Окрестина, където в момента се намират арестуваните опоненти на Александър Лукашенко.

„5 души загинаха, други 80 са в неизвестност. Не мога просто така спокойна да стоя у дома. Какво мога да направя? Да изляза, да бъда солидарна и да покажа своето недоволство", заяви една от демонстрантките.

Утре в Литва в знак на солидарност с Беларус се организира демонстрация под мотото „Пътят на свободата". Живата верига ще е дълга 40 километра от Катедралния площад във Вилнюс, до Замъка Медининкай на границата с Беларус.

В живата верига участие ще вземат и президентът Гитанас Науседа и предшествениците му Далия Грибаускайте и Валдас Адамкус. Очаква се да се присъедини и опозиционния лидер на Беларус - Светлана Тихановска.

Балтийският път беше организиран преди 31 години по повод 50-тата годишнина от пакта „Молотов-Рибентроп" между Съветския съюз и нацистка Германия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Едно не разбрах - защо ме изхвърлиха от тролея? Стоях си кротко, на никого не пречих и весело си скърцах със стиропор по стъклото.

Харесай Дунавмост във Фейсбук