Жителите на село Труд се готвят за мащабен протест

0
Протестните действия ще продължат докато Централата за производство на енергия от биомаса не спре да обгазява селото
Протестните действия ще продължат докато Централата за производство на енергия от биомаса не спре да обгазява селото Снимка: Сдружение Бъдеще За Труд/архив

След дългогодишни протести, постоянни проверки от българските институции и хиляди изписани документи, жителите на пловдивското село Труд се готвят отново за мащабен протест срещу централата за производство на енергия от биомаса до населенето място, която ги обгазява.

С настъпването на лятото силните задушващи фекални миризми и други ферментиращи органични отпадъци, принуждават за поредна година стотици домакинства, живеещи в близост до централата, да затварят прозорците си.

Ежедневно получаваме сигнали с думите “Никой не вдига „Зелен телефон“ на РИОСВ-Пловдив“, алармират от местното сдружение „Бъдеще за село Труд“, предава Дарик радио.

Те съобщават, че в следствие на многобройните оплаквания и след разговор с кмета на селото Красимир Минков, е станало ясно, че наскоро се е състояла съвместна проверка от РИОСВ Пловдив и кметство Труд на производствената площадка на централата, на която кметът на селото не е допуснат.

След дългогодишни усилия и опити за диалог с институциите, сдружение „Бъдеще за село Труд“ успя да постигне известно намаляване на неприятните миризми, но с пандемичната обстановка, по време на която всякаква гражданска активност беше немислима, операторът за пореден път се върна към старите си навици, а именно да не изпълнява нормите за опазване на околната среда и да заобикаля предписаните от Регионалната инспекция по околна среда мерки, алармират още сдружението и настояват за провеждането на още срещи по кязуса с ресорните институции - Областна управа и РИОСВ Пловдив.

Протестните действия на хората от Труд ще започнат скоро и ще продължат докато Централата за производство на енергия от биомаса не спре да обгазява селото, категорични са жителите на населеното място.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари