Жителите на Мартен с малка победа срещу разширяването на "Полисан"

1
Върховният административен съд върна делото за разширяването на русенската фирма за ново разглеждане
Върховният административен съд върна делото за разширяването на русенската фирма за ново разглеждане Видео: БНТ

Върховният административен съд върна делото за разширяването на русенската фирма „Полисан“ за ново разглеждане.

Жители на Мартен и неправителствени организации оспорваха Оценката за въздействие върху околната среда с мотива, че и в момента заводът замърсява, а след 40-кратното разширение на производството мащабите вече ще са застрашителни за населението. От фирмата пък настояваха, че са взети всички мерки за опазване на въздуха и водата.

Жители на град Мартен се обединиха в екосдружение, за да спрат разширението на мощностите за производство на гудрон, битум, бензин и дизелово гориво. Административният съд в Русе не прие техните аргументи и разреши да се увеличи капацитетът на инсталациите на „Полисан“ на 450 хиляди тона годишно.

Веско Маринов – екосдружение „Дунавски регион“: „То в момента с тези 10 хиляди тона обработка годишно се оказва един много голям замърсител, а камо ли 40 пъти увеличение на производството, а тука вече се цитира и преработка на тежки фракции.

Хората от Мартен казват, че връщането на делото в Русенския административен съд за тях е една малка победа, защото замърсяването продължава вече с години и са много притеснени. По думите на Иван Иванов рибата в района на градчето е избягала.

Иван Иванов: „С лодката минавам покрай КТМ-то и тез тръби там бълва мръсотия. Една пяна, риба не можем да хванем.“

Величка Радева: „Почти всяка сутрин се усеща тежка миризма. Просто като дишаш и те задушава въздухът.“

Хората в Мартен обаче смятат, че тази фирма не е единственият замърсител. Всъщност това е и един от аргументите на Върховния административен съд да върне делото за ново разглеждане – защото не е отчетен цялостният екологичен ефект върху района.

Здравко Маринов – екосдружение „Дунавски регион“: „Замърсителите на бившето КТМ, сега с новото име площадка "Източна промишлена зона", това са множество заводи и за съжаление, всички с химическа дейност. Има нужда от канализация с пречиствателни съоръжения, а такива няма.

Според Върховния административен съд при предишното производство са били нарушени основни правила и постановява да бъдат преразгледани 8 конкретни точки.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари