Жители на квартал "Орландовци" изпочупиха автомобила на Дирекцията за строителния контрол

19
В столичния квартал "Орландовци" започна принудително събаряне на 60 незаконни постройки
В столичния квартал "Орландовци" започна принудително събаряне на 60 незаконни постройки Снимка: БНТ / стоп кадър

В столичния квартал "Орландовци" започна принудително събаряне на 60 незаконни постройки

Напрежение в столичния квартал "Орландовци", където принудително започна събаряне на над 60 незаконни постройки. А жителите изпочупиха автомобила на служители на Дирекцията за строителния контрол, съобщи БНТ.

В 10:00 часа тази сутрин от Дирекция за национален строителен контрол започнаха събарянето на незаконни постройки в квартал "Орландовци", а малко по-късно служебният автомобил на представителите на дирекцията се оказа с 4 спукани гуми и 1 счупен прозорец.

"Предупредиха ни, че ще ни бутат къщите. Разлепиха ни някаква бележка - нито подпис, нито печат, нищо. Как стават тези работи, не знам. 5 деца имам, оставам на улицата в момента и това е", заяви жител на квартала.

Заповедта за събаряне на незаконните постройки в "Орландовци" е в сила от април 2023 година. Въпреки това жителите на кварлата твърдят, че не са били преудпредени достатъчно време предварително, и че остават без подслон. А от Българския хелзинкски комитет обясниха, че институциите на практика не са помогнали на нуждаещите се, предаде БНТ.

"Бяха изпратени представители на социалните служби на Дирекция "Социално подпомагане", които започнха да правят интервюта с лицата, за да установят техните жилищни нужди. Нито някой от тях е настанен още, нито се знае дали ще бъде настанен", каза Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет.

От район "Сердика" обясниха друго.

"Преди да ги съборим направихме няколко обхода вътре в самото местоживеене на хората заедно с Агенция за закрила на детето и със социалните, които направиха огледи. Предложиха на някои от тях да бъдат настанени на друго място, но те отказаха", заяви инж. Тодор Кръстев, кмет на район "Сердика".

61 са издадените заповеди за събаряне на незаконни сгради. 14 жалби са подадени към Софийския административен съд срещу събарянето, които съдът е определил като неоснователни. А напрежението в квартал "Орландовци" остана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    8
    Нинова
    Всеки трябва да си плаща данъците в тази държава.
  • 6
    7
    Аз
    А ние баламите,плащаме наеми и купуваме имоти. Защо!? Избираш си празно място и строиш-това явно,е нещо нормално
  • 1
    6
    Samuilov
    БХК ще ги настанят на подходящи места.
  • 7
    5
    Просто
    Ей, циганори нещастни… не можете ли просто да умрете?! Само тежите и оречите!
  • 2
    4
    Мето
    Ееее, наш беее,бешшш акана бе...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари