Жители на блок в квартал "Дружба" не могат да стигнат до домовете си

29
Принудили се сами да положат фрезован асфалт върху поляната, която заобикаля блока им
Принудили се сами да положат фрезован асфалт върху поляната, която заобикаля блока им Видео: БНТ

Над 60 души от жилищна кооперация в Русе не могат да стигнат до домовете си, защото никога не е имало изграден път до тях

Принудили се сами да положат фрезован асфалт върху поляната, която заобикаля блока им. В подписка настояват за нормален достъп до апартаментите си в кв. "Дружба“, както и за облагородяване на пространството, осеяно с дупки, прахоляк и кал, предава БНТ.

"То официално не се знае какво е – нито е паркинг, нито е улица, просто така е оставено”, коментира Мариян Габровски.

Официално обаче улица има. Наречена е "Вихрен“, но по нея са разположени само гаражи, а входовете на блока са от другата страна и до тях нормален достъп няма.

"Тук нямаше абсолютно никакъв път. В началото никой не знаеше как да влезе пред нашия блок. Обикновено се минава през гаражите. Ние имаме гараж, който е на улицата отзад и отваряме, и Гражданска защита сме викали по този начин, и "Мобил мед“, заяви Златка Паунова.

Потърпевшите хора от блока губят години в писане на жалби и напразни надежди някой да поправи грешката при проектирането на инфраструктурата в района. След като никой не им помага, в безизходицата си съседите от блока осигурили за своя сметка фрезован асфалт. Разстлали го сами, за да могат поне частично да заравнят пътя до домовете си.

Това обаче не помага много и пътят от улица "Белчинска планина“ до блок 16 в "Дружба 1“ продължава да е осеян с дупки. Хората, за да се приберат в домовете си, трябва да преминат през всичката кал и прахоляк.

"От обувките това, което вкарваме в апартаментите си, съответно. От тази страна, които сме с тераси – няма отваряне, няма проветряване... има по 1 пръст пепел. Това е нещо ужасно“, коментира още Златка.

Снегорините през зимата не стигат до входовете на блока, линейките също.

"Мъжете чистят на ръка с лопати“, допълни Златка.

"Ставаме рано, за да можем да отидем навреме на работа, защото площта е доста голяма“, каза Мариян.

Децата също няма къде да играят.

"Изцяло, просто някакъв ужас. Да играят тук пред блока е почти невъзможно. Да не говорим лятото с тия треви, които се случват, с тия кърлежи, със страх. Да не говорим, че е пълно с мизерии навсякъде, със стъкла. Това лято даже едно дете се поряза на стъкло, което е по земята“, сподели Полина Николова.

Хората от блока са внесли поредна подписка в община Русе, с която настояват пространството пред входовете да се асфалтира и облагороди, а в близост да се изгради и площадка, на която децата им да играят безопасно.

"Мога да поема ангажимент този район да бъде предмет на проектиране в следващата година. Мога да поема ангажимент „Комунални дейности“ със собствени сили да направят частичен ремонт на съществуващите пътни връзки, да направят по-лесен достъпа от улиците до самите входове”, заяви зам.-кметът по устройство на територията на община Русе.

И понеже подобни ремонти са предвидени на много други места в града, облагородяването на района около блок 16 ще се случи едва през 2023 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари