Жените в Испания вече имат право на три дни „менструален отпуск“

2
Повече от половината от жените изпитват силни болки в продължение на поне един ден всеки месец по време на цикъл
Повече от половината от жените изпитват силни болки в продължение на поне един ден всеки месец по време на цикъл

Повече от половината от жените изпитват силни болки в продължение на поне един ден всеки месец по време на цикъл

Испания става първата страна в Европа и една от малкото в света, която въвежда използването на платен отпуск по болест за жените, които имат болезнен менструален цикъл, съобщи "Фрамар".

Законът и промените в него

Промените в Закона за сексуалното и репродуктивно здраве и доброволното прекъсване на бременността е приет по време на пленарната сесия на Конгреса на 16 февруари 2023 г. Конгресът се произнася положително по новите предложения към закона от 2010 г., предложени от Сената.

Испанските депутати дават зелена светлина на общо девет изменения, включени в окончателния текст, който предстои да бъде публикуван в Държавен вестник. Промяната става факт със 185 гласа „за“, 154 „против“ и 3 „въздържал се“.

В текста е записано, че „отпускът по болест, в който жената може да е в състояние на болезнена менструация или на дисменорея, свързана с патологии като ендометриоза, ще се смята за специално състояние на временна неработоспособност зарази непредвидени обстоятелства“.

Не е уточнено колко време може да бъде болничният, който се поема от държавата, а не от работодателите. За да се използва платен отпуск, състоянието трябва да бъде потвърдено от лекар.

Другата промяна е свързана с възможността много повече жени в Испания да имат достъп до държавните болници, където да направят аборт. Както става ясно от обсъжданията сега в тях се правят по-малко от 15% от абортите в страната. Причината е, че водени от морални съображения, лекарите масово отказват да ги правят. С корекциите в закона вече няма да се налага жените да пътуват стотици километри, за да направят аборт. Както поясняват от Конгреса „така се регулира справедливостта по отношение на безплатна и достъпна услуга в цялата страна“.

Непълнолетните момичета след 16-годишна възраст придобиват правото да правят аборт, без затова да е нужно съгласието на родителите им, както гласят правилата от 2015 г.

Предвижда се да се увеличат часове по сексуално образование в училищата, както и да се разпространяват безплатно продукти за менструална хигиена и контрацептиви в учебните заведения, социалните центрове и затворите

Реакциите

Правителството на Педро Санчес подчертава, че въвежда промените, за да гарантира ефективното спазване на сексуалните и репродуктивни права на жените.

Ирене Монтеро, министър на равенството в лявото правителство и член на радикалната лява партия „Подемос“, коалиционен партньор на социалистите, определя 16 февруари 2023 г. като исторически ден по отношение на напредъка за правата на жените.

Министър Монтеро е категорична, че с промените в закона се слага край на табутата.

Един от двата най-големи синдиката в Испания UGT (Union General de Trabajadores) критикува правителство и изразява притеснение, че работодателите може да спрат да наемат жени.

Основната опозиционна партия консервативната Народна партия предупреждава, че промените в закона ще доведат до маргинализация и стигматизация и ще имат отрицателни последици за пазара на труда за жените.

Страните, където е въведен платен менструален отпуск

Испания е първата страна в Европа, която коригира законодателството, за да има възможност жените да ползват платен менструален отпуск. Извън Стария континент обаче той съществува.

През 2020-а екип от Университета в Сидни, Австралия, осъществява първото цялостно проучване по темата. Доц. Елизабет Хил и колегите ѝ проследяват законодателството и политика по отношение на менструалния отпуск в исторически и глобален план.

През 1922 г. вече бившия Съветски съюз въвежда до три дни на месец платен отпуск за жените, които работят. Доц. Хил признава, че не е много ясно докога продължава това. Темата става част от политическия дебат в Русия отново през 2013-а, но предложението така и не се приема.

Япония го въвежда през 1947 г. Той продължава да бъде в сила и е включен в Закона за трудовите стандарти, в който е посочено, че: „Когато жена, за която работата по време на менструалния цикъл би била особено трудна, поиска да напусне, работодателят не трябва да я принуждава да работи през тези дни.“ Колко време е нужно, преценява работодателят и няма нужда от мнение на медицински специалист. Австралийските изследователи подчертават, че политиката се оказва доста противоречива и подхранва страховете от дискриминация, а проучване от последните години установява, че по-малко от 10% от японските жени си вземат отпуск заради болезнена менструация.

Година след Япония през 1948 г. и Индонезия въвежда менструалния отпуск. Аргументите са, че той се полага на жените, работещи в промишлеността, особено когато нямат осигурени санитарни помещения и бани. Екипът от Университета в Сидни установява, че жените, които работят в сферата на услугите и финансите, използват отпуска твърде рядко, защото го смятат за неудобна ситуация. През 90-те години на миналия век от Индонезийската асоциация на бизнесмените призовават той да бъде премахнат, тъй като смятат, че тази политика противоречи на целите, свързани с овластяването на жените. Така през 2003 г. настъпва промяна и законът вече не налага два дни платен отпуск, а предлага решението за него да бъде взето след преговори между работодателите и синдикатите.

Южна Корея променя закона си през 2001 г. В него се предвижда един ден неплатен отпуск, ако жената е с болезнена менструация. Предвидено е и наказание за работодатели, които не спазват закона – от глоба до 10 000 000 вона (около 7500 евро) до лишаване от свобода до две години.

През 2002 г. Тайван въвежда менструалния отпуск. Жените имат право на три дни в годината. Проблемът е, че те са част от 30-дневния отпуск по болест, който се заплаща наполовина от редовната заплата. През 2013-а законът се променя като трите дни менструален отпуск се прибавят към 30-те и така годишният отпуск по здравословни причини става 33 дни.

2017-а е годината, в която възможността за отпуск заради тежък менструален цикъл е регламентирана в Замбия. Той е един ден на месец. Жените могат да се обадят по телефона, за да кажат, че си вземат отпуск и не е нужно да показват медицинско свидетелство, нито да посочват точната причина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари