Женим се в делник заради COVID-19

0
Сватбеният купон е през уикенда
Сватбеният купон е през уикенда

Сватбите в делничен ден надминаха тези през уикенда.

Това отчетоха служители на обредни домове в страната, предава „Телеграф Медиа“.

В София от началото на годината до края на юли в работни дни са сключени 1 329 граждански брака, съобщи Сашка Габровска, шеф на Столичния дом за радостни обреди. 856 са сватбите в събота и неделя. Причината според служители в ритуалните зали е пандемията от коронавирус и ограниченията за присъстващи в ритуалните зали. През седмицата младоженците си казват „да“ в гражданското, а през уикенда се събират с роднини и приятели в заведения, за да празнуват, е мнението и на Сашка Габровска. Тя съобщи още, че тази година има с 900 сватби по-малко в сравнение с миналата. До края на юли са сключени 2 200 граждански брака. За същия период на миналата година те сватбите в столицата са били 3100. Само за юли венчавките са 506.

Обредниците в София не правят изнесени ритуали, защото имат забрана от общината заради пандемията от коронавирус, съобщи шефката на Столичния дом за радостни обреди. В ритуалните зали се спазват всички епидемиологични мерки, увери Габровска. Въпреки това служителите в обредните домове също са изложени на риск от зараза и също се смятат, че са от работещите на първа линия.

От 14 май, след края на извънредното положение бяха разхлабени мерките и за младоженците. Изискването на кмета на София Йорданка Фандъкова, само 50% от обема на ритуалните зали да бъдат заети от хора, означава на сватбите да присъстват само 30 души, заедно с младоженците, техните фотографи и гости. Така, влюбените сключат граждански брак не само пред кумовете си. Всички спазват дистанция и носят маски. В някои общини изнесените ритуали са позволени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари