Земеделци: Протестните действия ще продължат и утре

0
Земеделският протест блокира ключови пътища в страната
Земеделският протест блокира ключови пътища в страната Снимка: БГНЕС

Земеделският протест блокира ключови пътища в страната

Безсрочни протести на земеделски производители започнаха тази сутрин на над 80 места в цялата страна. Протестиращите настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

Около 200 зърнопроизводители от региона на Стара Загора се събраха на протест на южния изход на града в посока автомагистрала "Тракия". Движението по главния път Стара Загора - Димитровград беше затворено в района на Птицекомбината. Протестиращите заявиха, че ще оставят машините в непосредствена близост до пътното платно при приключване на протеста.

Земеделски производители затвориха главния път София – Варна на две места в Ловешка област - на пътен възел "Абланица" и п.в. "Боаза". Ограничено бе и движението на пътя София – Русе при Луковит.

Земеделските производители не са съгласни с предложението на министър-председателя Николай Денков да бъдат подпомогнати само тези земеделски производители, които докажат, че миналата година са били на загуба. "Данъчните декларации се подават след края на март. Те всъщност не отразяват точната загуба на земеделските производители", посочи Симеон Симеонов - представител на земеделските производители.

Кръстьо Кръстев – земеделски производител от Враца, обясни, че положението в сектора през последните две години е безкрайно тежко, защото имат много високи разходи за производство, а пазарната цена на продукцията е много ниска – под себестойност.

Земеделци блокираха пътния възел северно от Хасково, който е пресечна точка на пътищата Русе - Маказа и Пловдив - Свиленград. Около 200 селскостопански машини спряха трафика по данни на председателя на Сдружението на зърнопроизводителите в Хасково Станислав Стоянов. Полицията пренасочваше движението по обходни маршрути. Към недоволните фермери от региона се присъединиха и техни колеги от Кърджалийско.

Десетки зърнопроизводители от Силистренско се включиха в протестите на колегите си от страната. Те се движиха с тежка техника от пътните отсечки Тутракан - Нова Черна и Ситово - Нова Попина.

Българският земеделец има нужда от законодателни промени и облекчаване на административните тежести. Това ще доведе до намаляване на производствените ни разходи и ще ни направи конкурентноспособни на съседните ни страни, каза Даниела Димитрова, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите от Крайдунавска Добруджа.

Според протестиращите от Ямболско и Сливенско животновъдството у нас е подценявано системно от държавата, а административни изисквания спъват развитието на сектора. "Писна ни вече от изисквания, животни ли да гледаме, дневници ли да пишем. Ние не сме с политически искания", допълни представител на бранша.

Във Варненска област земеделците направиха блокади на четири места. Техниката беше разположена в районите на път III-208 Провадия-Дългопол, на разклона с. Градинарово, на път III-208 Провадия-Айтос, в района на местност "Чудните скали", на път I-9 Варна-Бургас, до бензиностанцията на с. Рудник, и на същият път в местността "Харамията", до разклона за селата Аврен и Бенковски.

Прогноза за предстоящи фалити във земеделския сектор направи пред журналисти арендаторът от Варненско Пламен Николов. Според него причината е, че стопаните няма да се справят с високите цени на горивата, торовете и семената на фона на ниските изкупни цени на продукцията им. Ние искаме да сме коректни към банките, към доставчиците си и сме принудени да продаваме, макар че цените не ни устройват, каза още Николов.

Над 100 земеделски производители с трактори се събраха на изхода от Монтана за Лом, Бойчиновци и Козлодуй и го блокираха от 10 до 12 часа. По същото време около 50 други производители блокираха със своите машини главен път Е-79 при село Горна Вереница в община Монтана.

Председателят на съюза на зърнопроизводителите в Монтана Веселка Василева заяви, че повечето от членовете и сътрудниците на съюза са пред фалит и нямат средства, за да продължат да работят при непосилните условия, които им се налагат. Василева съобщи, че протестите ще бъдат стъпаловидни, като тракторите ще останат на места, а утре и в следващите дни шосетата ще бъдат блокирани с по час повече.

Земеделски производители от област Търговище блокираха главния път София - Варна край местна бензиностанция на входа на областния град. Сред протестиращите, освен представители на зърнопроизводителите, имаше и малинопроизводители, зеленчукопроизводители и животновъди, каза Георги Георгиев - председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Поповски регион.

Освен край Търговище, земеделски производители протестираха и с около 30 селскостопански машини край Попово. За утре производителите имат готовност да протестират отново на същото място, но в продължение на три часа.

Протестните действия на земеделските производители в област Плевен бяха съсредоточени в три точки - при село Горни Дъбник на пътя София - Русе, при разклона за Славяново и Пордим, също на пътя София - Русе и при село Брестовец, където беше спряно движението по пътя Плевен - Ловеч.

Със свои искания в протеста участваха и от Националния съюз на кооперациите, каза Роза Коджабашева, областен председател на кооперациите в област Плевен. "Искаме облекчения в условията, наложени от Европейската комисия. Те не са съобразени с климатичните условия в България и са почти невъзможни за изпълнение", подчерта тя.

Земеделци от пазарджишко с около 50 трактора блокираха кръстовището между селата Гелеменово и Сарая, но не ограничиха движението към автомагистрала "Тракия". Фермерите настояват за незабавно вземане на спешни управленски решения за овладяване на кризата в земеделието.

Десетки земеделски машини и трактори затвориха главния път София-Варна в района на великотърновското село Шереметя. Земеделски производители от всички браншове протестираха с настояване да бъдат изпълнени исканията им.

Според Цанко Цанев от Асоциацията на земеделските производители дори в момента браншът да е леко разединен, до дни всички ще се обединят, защото проблемите и на животновъдите, на зърнопроизводителите, на зеленчукопроизводителите и на овощарите са едни и същи- липсата на неадекватна политика от страна на Министерството на земеделието спрямо вноса на украински стоки.

В района на Айтос се събраха с машините си зърнопроизводители от целия Бургаски регион. "Има колеги и от други сектори, не само зърнопроизводители - тук са лозари, животновъди, пчелари, зеленчукопроизводители, така че целият бранш е обединен. При нас няма разделение", заяви председателят на Съюза на зърнопроизводителите от Бургаска област Николай Киров.

Заради струпването на тежка земеделска техника пътят в посока Айтос беше затворен.

Десетки земеделски производители се събраха край Видин. Протестът им блокира пътя към "Дунав мост 2" при Видин. Трактори и земеделска техника блокираха околовръстния път на Видин, като бяха затворени и двете платна към и от граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост 2" при Видин - Калафат. Движението за товарни автомобили към Румъния беше спряно.

В област Добрич протестиращите бяха разположени на три локации - селата Карапелит, Кардам и Дуранкулак. В село Карапелит над тридесет тежки машини блокираха движението към Силистра и Тервел.

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите (ДСЗ) Радостина Жекова коментира за медиите, че Националната асоциация на зърнопроизводителите и Българска аграрна камара нямат искане за оставка на министър Кирил Вътев. Тя подчерта, че имат финансови искания и те са насочени към Министерството на финансите.

Земеделски производители с над сто машини блокираха пътя Разград-Русе край село Гецово. С български трибагреници на тракторите и транспаранти с надписи "Протест" и "Ако искате храни, подкрепете земеделието" представители от различни селскостопански браншове излязоха на пътното платно.

Председателят на Сдружението на зърнопроизводителите в Лудогорието Маломир Власов заяви, че протестът не е политически и не искат оставката на земеделския министър - поне засега.

Работещи в секторите животновъдство, растениевъдство и зърнопроизводство от общините Перник, Брезник и Радомир, също излязоха на протест. Малко след 11:00 ч. земеделските производители от община Перник заедно с техниката си се отправиха на шествие към пътен възел "Даскалово". Протестиращите от Брезник за кратко затвориха пътя към ГКПП "Стрезимировци", а колегите им от Радомир - този от София за Кюстендил.

Земеделски производители от района на Кюстендил се събраха преди околовръстния път на Кюстендил при отклонението за село Слокощица. До затваряне на пътя за ГКПП "Гюешево" не се стигна. Подредените селскостопански машини и техника край пътя направиха шествие до отклонението за с. Пиперков чифлик по пътя Кюстендил-Дупница.

Протести на земеделски производители имаше и в района на село Пиперево, община Дупница.

Въпросът е да защитим интересът на българските земеделци, още повече, че ние сме в дълг към тях, защото при подписването на договора с ЕС бяха направени съществени пропуски, от които днес виждаме резултатите. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова. "Не е въпросът кой колко пари е получил, кой какво е свършил, кой и защо протестира точно в навечерието на ротацията", каза още Йотова и посочи, че за нея това е бил "най-смешният аргумент". Надявам се да се намери разумно решение на протестите на земеделските производители, каза още тя и посочи, че не приема тона на министър-председателя по време на вчерашния министерски съвет, който по думите ѝ е на принципа "Разделяй и владей".

Българската аграрна камара (БАК) и нейните членове имат 4 основни искания, стана известно от съобщение, изпратено от камарата до медиите. Това са осигуряването на бюджет по т. нар. украинска помощ за 2024 година, който да позволи запазване на ставките от 2023 година за подпомагане на земеделските производители от уязвимите сектори, като за сектор зърнопроизводство да се осигури бюджет за подпомагане, но не по предложената от Министерския съвет методика; приемането на пакет от законодателни инициативи за реформи в сектора с ясен времеви график; приемането на Стратегии за поливното земеделие в страната, за целогодишно производство на оранжерийни зеленчуци, за развитие на пчеларството и други, както и достъп на земеделските производители до субсидирана заетост към Министерството на труда и социалната политика и общините; ясна позиция на държавата по т. нар. Зелена сделка на ЕС без ощетяване на земеделските производители, както и преосмисляне на политиката на ЕС по отношение на търговията със земеделски продукти от трети страни.

Протестните действия ще продължат и утре в интервала от 10:00 до 13:00 часа, посочиха представители на земеделците, съобщава БТА.

Имаме готовност с основните точки в новия меморандум, който предлагаме да подпишем със земеделските производители. Това заяви премиерът акад. Николай Денков този следобед на брифинг в Министерския съвет във връзка с протестите на земеделски производителите в страната.

"Очакваме ги, за да продължим разговора и да финализираме споразумението. Целта е ясна - максимално бързо отпушване на процеса, който ще позволи на правителството да подпомогне зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 г.", заяви премиерът

Премиерът изброи най-важните точки от проектомеморандума, за който той призовава земеделските производители да се върнат на масата на преговорите.

Денков очаква представителите на сектора утре, в 18:00 часа, за постигане на споразумение с правителството по всички точки от новия меморандум.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Русенец
    Марш на къра, мързеливци с бентлита!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари