Заводът за волани в Благоевград спря производство

0
Вчера на обяд работниците са пуснати в престой
Вчера на обяд работниците са пуснати в престой Снимка: Надежда Чипева / Капитал

Заводът за волани в Благоевград спря производствената си дейност, вчера на обяд работниците са пуснати в престой.

На всички работници в цеха са раздадени формуляри, подписани от управителя на „АЛС – България“ Шон Бош, че излизат в престой. В него не се посочва колко време ще продължи принудителната отпуска, която ще бъде заплатена от канадската компания, съобщи struma.bg.

Работниците са получили преводи на януарските заплати и бонусите си към тях преди два дни. Преди да бъдат разпуснати, повечето от тях отказаха да работят и от миналия четвъртък са в стачка заради неприемливата оферта – сключване на договор на минималната работна заплата с нов работодател, отпадане на бонусите и въвеждане на непосилна дневна норма от 23 волана.

Междувременно работниците, които накрая останаха около 200 човека, са събрали помежду си по 2 лв., за да си наемат адвокат, който да ги консултира за трудовите им права, като възнамеряват да се допитат и до НОИ какво да правят в създалата се ситуация.

Две седмици след като се нанесоха в новия ремонтиран цех в бившия Текстилен комбинат в Благоевград, управителят на „АЛС – България” Шон Бош изненадващо обяви, че трите завода – в Благоевград, Ихтиман и Мусачево, се закриват поради липса на добри бизнес перспективи. Причината той обясни с влошаващи се финансови резултати през последните две години в комбинация с липса на работна ръка и ценови натиск от клиентите. Решението за закриване на бизнеса е взето от собственика на ALC – канадската Exco Technologies.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари