Завещанието на Рокфелер ще "позлати" нашенци от Свищовско

0
Невъобразимата сума от 2,5 милиарда долара може да се изсипе в джобовете на 32-ма нашенци от завещанието на митичния баровец Джон Д. Рокфелер
Невъобразимата сума от 2,5 милиарда долара може да се изсипе в джобовете на 32-ма нашенци от завещанието на митичния баровец Джон Д. Рокфелер

Невъобразимата сума от 2,5 милиарда долара може да се изсипе в джобовете на 32-ма нашенци от завещанието на митичния баровец Джон Д. Рокфелер, пише столичен вестник, цитирано от БЛИЦ.

След повече от 2 десетилетия ходене по мъките делото за наследството на емигранта Иван Вакинов Чорбаджийозов беше внесено в граждански съд в Чикаго.

Цял отряд нашенци от Троян, Белене, Ореш и Свищов дадоха още през 2006 година пълномощно на търновската адвокатка Невяна Христова, която трябваше да пътува до САЩ и да получи дяловете от хотели, ресторанти, магазини и 2 златни мини от жената на дядо им Иван - Жаклин, която е племенница на Рокфелер. 

Съдът в Северен Илинойс обаче отказа да даде ход на иска, докато не бъде внесена федерална такса от 250 000 долара.

В крайна сметка един от наследниците - Иван Атанасов, емигрант в Германия, е успял да осигури необходимата сума и процесът ще стартира през октомври 2016 година.

Наследниците споделят, че през 20-те години на миналия век гурбетчията от Ореш Иван Чорбаджийозов се оженил за племенницата на Рокфелер - Жаклин, и след смъртта й наследил несметни богатства.

През 1932 г. Иван се върнал в България и донесъл акции, нотариални актове и полици за собствеността си на златни мини в Южна Африка, 7 хотела в Ню Йорк, 6 в Чикаго, автопаркове и авоари в банки.

Десетки са внуците и правнуците на емигранта от първия му брак у нас, от който имал 5 дъщери и син. Още при социализма наследниците опитали да получат завещаното.

През 50-те сезирали Външно министерство. През 1964 г. оттам им отговорили, че Чорбаджийозов не е оставил нищо, а документите за собствеността му изчезнали. И до днес те са убедени, че ренти от тяхното богатство са превеждани и потъвали в сметки на близки до ДС.

В търсене на задграничното богатство наследниците ходили при главния прокурор Иван Татарчев, при президента Желев, при министри на финансите и банкови надзорници в няколко правителства, премиера Сакскобургготски и Георги Първанов.

Въпросът обаче е от сферата на гражданското право и единственият им шанс е щатското съдилище. 

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари