Затлъстяването води до развитие на деменция

1
Това установиха британски лекари
Това установиха британски лекари Снимка: ЕПА / БГНЕС

Британски лекари също така прогнозираха епидемия от затлъстяване сред населението на планетата до края на века.

Британски лекари са установили, че затлъстяването има много негативен ефект върху мозъчната функция на възрастните хора, увеличавайки вероятността от развитие на деменция с над 30%.

Това съобщи пресслужбата на University College London (UCL), позовавайки се на статия в International Journal of Epidemiology, предават ТАСС и БГНЕС.

Деменцията ще бъде един от най-големите проблеми за човечеството през този век. Тя ще е сред основните заплахи за здравословно стареене на всички хора на Земята. Нашите наблюдения показват, че нарастващата епидемия от затлъстяване може да изостри ситуацията с разпространението на сенилна деменция”, каза Андрю Степто, професор от UCL.

Според съвременните оценки на Световната здравна организация, болестта на Алцхаймер и други форми на сенилна деменция засягат днес около 50 милиона души по света, а до 2030 г. броят им може да нарасне до над 75 милиона. Наред с инфарктите и инсултите, тези проблеми отдавна са едни от основните причини за смърт в страните от първия свят.

Учените отдавна се опитват да разберат какво точно причинява развитието на различни форми на деменция или допринася за появата им. Техните наблюдения показват, че болестта на Алцхаймер например се провокира от неправилно хранене, лоши навици и ниска физическа активност, докато спортуването и различните интелектуални упражнения, напротив, рязко намаляват шансовете за развитие на деменция

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари