Полезно или вредно е лютото за мозъка ни?

0
Скорошно проучване намери връзка между пикантната храна и развитието на деменция
Скорошно проучване намери връзка между пикантната храна и развитието на деменция

Скорошно проучване намери връзка между пикантната храна и развитието на деменция

Много хора обичат. Но дали пикантната храна е полезна или вредна за тялото? Най-лютите сортове чушки могат да причинят сериозни щети за минути. Консумацията им може да доведе до силно главоболие, задух и силен дискомфорт.

Основната активна съставка в лютите чушки и това, което ги прави толкова лютиви, е капсаицинът.

Скорошно проучване в Китай установи, че редовната консумация на големи количества пикантна храна може да намали когнитивната функция, увеличавайки риска от деменция, предава Actualno.

В проучването са участвали 4582 китайци на възраст над 55 години. Изследователският екип е бил ръководен от д-р Зумин Ши от Катарския университет в Доха.

Яденето на пикантна храна всеки ден има положителен ефект върху загубата на тегло и поддържането на кръвното налягане“, казва д-р Ши въз основа на друго проучване.

В това проучване изследователите са установили, че хората, които консумират повече от 50 грама чили на ден, са почти два пъти по-склонни да развият когнитивно увреждане, отколкото хората, които не го консумират.

Екипът също така отбелязва, че участниците в проучването, които ядат по-пикантна храна, имат по-ниски доходи, както и по-нисък индекс на телесна маса. В сравнение с хората, които не ядат люто, първата група е по-активна, има по-нисък индекс на телесна маса, но и двете групи са с почти равен прием на мазнини.

Изследователите предполагат, че хората със здравословен индекс на телесна маса имат по-висока чувствителност към капсаицин от тези с клинично наднормено тегло. Именно тази чувствителност може да обясни защо тези индивиди са изложени на повишен риск от когнитивно увреждане.

Проучванията все още не са официални и връзката между пикантните храни и заболявания като деменция не е потвърдена. Предстоят още много изследвания и наблюдения.

*Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията с лекар!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари