Застрахователна компания осъди Община Русе

0
От местната власта оспорили иска на застрахователната компания
От местната власта оспорили иска на застрахователната компания

„Дженерали засраховане“ АД спечели дело срещу Община Русе. Причината за завеждането му е, че клиент на компанията, сключил договор за пълно „Каско“, повредил колата си - „Шкода Октавиа“, при ПТП след преминаване през дупка по бул. „Тутракан“, в резултат на което застрахователят му покрил щетите.

Инцидентът станал на 5 октомври 2008 г. Времето било дъждовно и мрачно, пътят бил осеян с големи дупки, нито една от които не била обозначена, за да се предпазят шофьорите.

В случаи като описания дружествата имат право да встъпят в правата на застрахования и да заведат дело срещу виновника за нанесените вреди.

Това направили от „Дженерали застраховане“. Те успели да докажат, че клиентът им е повредил автомобила си след преминаване през въпросната дупка, широка метър на метър и дълбока 15 см., вина за наличието на която имала Общината, която не изпълнила задължението си да поддържа улиците в добро състояние.

Вещото лице, което направило експертизата по делото установило, че колата се е движила с разрешена скорост – 35-40 км./ч., а пълната с вода дупка е можела да бъде видяна само при шофиране с под 20 км./ч.

Щетите по колата били: увредени гума, джанта, тас, носач, амортисьор, външен кормилен накрайник, биелета, кормилна рейка, маншон на полуоска и предпазна кора на двигателя.

От местната власта оспорили иска на застрахователната компания, но съдът приел представените от последната доказателства и се произнесъл в нейна полза.

Така Общината ще трябва да плати 1 972 лева застрахователно обезщетение, ведно със законната лихва върху него, считано от 12 ноември 2013 г.; 683 лева мораторна лихва за периода от 12 юли 2010 г. до 12 ноември 2013 г., както и разноски по делото в размер на 646,64 лева.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд. 

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари