Защо златните резерви са важни за централните банки

0
Златните резерви, заедно с държавните облигации, са сред най-важните резервни активи
Златните резерви, заедно с държавните облигации, са сред най-важните резервни активи

Златните резерви, заедно с държавните облигации, са сред най-важните резервни активи

В продължение на десетилетия златните резерви са били важен компонент на холдингите на централните банки. тяхната популярност не показва признаци на намаляване, пише TrendyNews.bg. Очаква се централните банки да бъдат най-големите нетни купувачи на злато тази година. В момента те притежават близо 35 000 метрични тона злато, което представлява приблизително 1/5 от добитото досега. Но какво му е на златото, което е запазило стойността си толкова висока толкова дълго?

Защо точно този ресурс?

Една от най-важните функции на златото за централните банки е да диверсифицира техните резерви. Те имат контрол върху валутите на съответните си държави, чиято стойност може да варира в зависимост от възприеманата сила или слабост на основната икономика. Банките могат да бъдат принудени да отпечатват повече пари по време на криза. Това е така, защото лихвените проценти, традиционният инструмент за парично управление, са близо до нула. Печатането се прави в опит да се избегнат икономически смущения, но това девалвира валутата. Златото, от друга страна, е ограничена физическа стока с ограничено предлагане.

Златото служи като източник на доверие в дадена страна и при всякакви икономически обстоятелства. Златните резерви, заедно с държавните облигации, са сред най-важните резервни активи в света.

Профилите на най-активните централни банки се промениха. Традиционните икономически центрове като Съединените щати, Германия, Франция и Италия вече не допринасят за значителните си златни резерви. Американците притежават най-много злато – близо 8100 тона, което представлява повече от 78 % от общите чуждестранни средства. Това е повече от двойно в сравнение със запасите на Германия, които са над 3300 тона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари