Защо учители не получават увеличението със задна дата?

1
Най-засегнати са младите преподаватели, тези по заместване и пенсионираните през първата половина на годината
Най-засегнати са младите преподаватели, тези по заместване и пенсионираните през първата половина на годината

Най-засегнати са младите преподаватели, тези по заместване и пенсионираните през първата половина на годината

След увеличението на учителските заплати преподаватели сигнализират, че не са получили ръста в парите.

Зоя Бояджиева, която е преподавател повече от 10 години, няма да получи увеличение на заплатата.

Причината - през лятото сменя работното си място от детска градина в училище, съответно има прекратяване на трудовия договор.

„И се оказа, че за предното работно място, от януари до юни нямам право на увеличение, защото по времето на подписване на анекса не съм била в трудови правоотношения“, каза Бояджиева, предаде bTV.

Така въпреки, че е работила от началото на годината няма да получи разликата за изработеното.

Зоя не е единствена. Най-засегнати са младите преподаватели, тези по заместване и пенсионираните през първата половина на годината, казват учителите.

Хариет Андреева е пенсионер от юни насам. „Сметката, това са заплатите за 6 месеца, при положение, че ще се увеличат с 15% ще бъде повече. Тези 6 месеца за мен лично влизат и в обезщетението в края на кариерата ми. И за пенсията е по-ниска“, каза тя.

От Образователното министерство обясниха, че гласуваното вече увеличение може да бъде изплатено само на служители с действащи трудови договори.

„Не съществува правна възможност за лицата с прекратени трудови правоотношения до момента на определяне и договаряне на новите работни заплати да получат разликата от увеличението на индивидуалните работни заплати за минал период от време“, казаха от МОН.

Според адвокати съществува законова празнота, която позволява на работодателите да не изплатят увеличението на засегнатите.

„За мен лично има риск при формулиране на съдебна претенция от тези хора тя да бъде парирана, което от друга страна би издало някаква недобросъвестност от страна на работодателите, защото това е част от колективно договаряне на браншово равнище, в което те са участвали“, посочи адвокатът по трудово право Ангел Бузалов.

Ощетените призоват министерството да преосмисли ситуацията. В противен случай ще потърсят правата си в съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Хайде, хайде
    Сега, хайде да уточним. Даскалуването от много време не е призвание, а работа. И така и трябва да си бъде. Сега, то работата е проблема. По мое време, който не го приемат за нищо, отиваше да става педагог. То е малко като с корабите - завоя се прави с 30 години във времето. Почакайте само да видите резултатите от разни "психология, социални дейности" и т.н.
  • 7
    2
    С.С.
    Даскал да си сега !Хем нищо не постигаш с ''Работата '' си , хем дават 2 бона ! Ама народът нали е прост ,само ръкопляска !
  • 6
    1
    Русенлия
    Тия боклуци не се настаниха на пари и превилегии! Че им ги увеличават и със задна дата от една година назад. Вижда се какви неграмотни изродчета бълват училищата!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари