Няма достатъчно пари за увеличението на учителските заплати

0
Част от училищата не могат да осигурят договорения ръст във възнагражденията
Част от училищата не могат да осигурят договорения ръст във възнагражденията Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Част от училищата не могат да осигурят договорения ръст във възнагражденията

Само 25% от училищата у нас са увеличили заплатите на своите преподаватели с 12.3%, както предвижда подписаният в края на март т.г. анекс към колективния трудов договор в системата на народната просвета. За това сигнализираха от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", предава вестник СЕГА.

Те настояват за спешни указания от просветния министър Николай Денков, които да дадат знак на директорите незабавно да повишат преподавателските възнаграждения.

"По информация на КТ "Подкрепа" само 25.1% от работещите в системата на средното образование са подписали допълнителни споразумения към индивидуалните трудови договори за новата работна заплата. Част от колегите директори очакват промени в Наредба 4 за нормиране и заплащане на труда, а други очакват инструкции от МОН или работодателските организации", посочват оттам. И призовават акад. Денков през РУО в страната да даде указания на директорите на образователните институции "незабавно да пристъпят към увеличение на работните заплати в унисон с договореностите в последния Анекс, а именно -12.3% средно увеличение на работните заплати на педагогическите специалисти".

От профсъюза добавят, че около 15% от училищата, участвали в тяхно изследване, са заявили, че в техните образователни институции няма да има достатъчно средства да се спази договореното в Анекса увеличение. "96% от респондентите учители смятат, че при актуализация на държавния бюджет трябва да се направи ново 10% увеличение на заплатите в образователната сфера, защото дори официалната инфлация е по-висока от досегашното увеличение", посочват оттам. Затова и смятат да предложат на правителството пореден 10% скок на работните заплати на учители и служители при актуализация на държавния бюджет за 2022 г. "Синдикат "Образование" ще отстоява увеличение на работната заплата с 10% с всички възможни законови средства, включително протестни и стачни действия", заканват се още оттам.

Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119 училище в столицата Диян Стаматов коментира пред "Сега", че действително все още много от директорите не са увеличили възнагражденията за педагозите, просто защото, за да се осъществи техническата стъпката, е нужно определено време. Според него има известно основание и в искането час по-скоро да бъдат утвърдени промените в наредбата за заплащането на труда - не всички учители са синдикални членове и размерът на техните заплати не може да се промени на базата на акт, какъвто е анексът към КТД.

По думите му училищата в София и в големите градове са получили през април 1/12 от бюджетите си, т.е. без предвиденото увеличение на заплатите от 1 април, което означава, че въпросните учебни заведения ще успеят да повишат възнагражденията реално през май месец, когато им бъде преведена и увеличената бюджетна субсидия. "Тези училища, които имат трайно намаление в броя на учениците и предимно застаряващ персонал, може и да не могат да увеличат заплатите с 12.3%. Ако е налице единият фактор, увеличението може да е в рамките на 8-9%, ако са налични и двата фактора - скокът може да е само с 4-5%", казва той. Според него обаче училищата, които са в тази ситуация, ще са доста малко. По думите му със сигурност през месец май навсякъде увеличението ще бъде факт, според възможностите на бюджетите.

Проблеми от подобно естество биха имали и някои големи профилирани гимназии, дори в столицата, които имат много допълнителни учебни часове. Такава е например СМГ - гимназията има повече учители, които да покриват въпросния по-голям брой учебни часове по математика, и съответно може да се окаже, че предвидените средства за увеличение на заплатите там няма да осгигурят ръста от 12.3 на сто за всички педагози.

В писмо до директорите Диян Стаматов призовава за прецизни сметки на всички възможни разходи в поверените им институции и за промяната на вътрешните правила за работни заплати. "Време е да преминем към индивидуалните промени в работните заплати. Във всяка организация ще е различно. Разходите трудно позволяват да бъдем по-разточителни. Всеки директор трябва ясно да си даде точната сметка, че отговорностите са в неговите компетенции и дори много да му "скачат" искащите, все пак месечните сметки са наша трудна и реална тежест", казва той в писмото си.

ОТГОВОР ОТ МОН

"Анексът към Колективния трудов договор, подписан от МОН и от всички социални партньори - работодателски организации и трите синидката, влиза в сила от 1.04.2022 г. Инструкции за изпълнението му не са необходими. Системата на делегирани бюджети създава пряка отговорност на всеки директор да изпълни договореното средно увеличение от 12.3% на работните заплати на педагогическия персонал, считано от 1.04.2022 г. Осигурено е и финансиране", отговориха от МОН.

Оттам добавят, че общественото обсъждане на проекта за промяна на Наредба 4 за нормиране и заплащане на труда изтича на 28 април. "След този срок на министъра на образованието и науката ще бъде предложено да я подпише. Следва публикуване в "Държавен вестник". Това обаче не означава, че директорите не могат да направят договореното увеличение, защото вече имаме подписан Анекс към КТД", посочват още от министерството. Оттам заявяват, че ще поискат справка за извършеното увеличение на заплатите и информация по каква причина в дадени училища не е направено. Ще се изиска и да бъде посочен срока, в който увеличението ще е факт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари