Защо турски шофьори, причинили смърт при катастрофи у нас, са на свобода?

2
Вижте обясненията и подозренията на адвокати и близки на жертви
Вижте обясненията и подозренията на адвокати и близки на жертви Видео: NOVA

Вижте обясненията и подозренията на адвокати и близки на жертви

Защо една присъда в България не значи нищо за осъдените, когато те са турски граждани? Този въпрос задават родители и близки на загинали в катастрофи, причинени от турски шофьори. През годините неведнъж сме показвали такива случаи - пияни водачи убиват на пътя, а след това успяват да се измъкнат от българското правосъдие и живеят спокоен живот в родината си, докато хората тук се опитват да извоюват някаква справедливост. И след време, дори да бъдат осъдени от български съд, турската страна отказва да ги екстрадира. Но защо изобщо успяват да излязат от ареста, след като са обвиняеми? Защо българското правосъдие в някои случаи се оказва само на хартия, а осъдени се движат свободно по улиците?

Тези хора или не биват задържани, или биват освобождавани преждевременно. Има и случаи, при които се постановява домашен арест и забрана за напускане на страната, но след излизането си от ареста, задържаният изобщо не стига до адреса, на който трябва да изтърпи мярката си. След това напуска България. Дали я напуска законно, защото не му е наложена забрана, или пък нелегално – това е различно за всеки случай. Еднаквото е, че тези хора знаят, че техният път към свободата е територията на Турция”, заяви адвокат Елица Буенова, предаде NOVA.

На въпроса защо изобщо българските съдии пускат обвиняем под домашен арест отговорът е: едно число в закона. Обвиняемият не може да бъде задържан повече от два месеца в ареста, докато тече разследването по делото.

В рамките на този срок много трудно се изготвят и експертизите, тъй като имаме проблеми с вещите лица”, заяви прокурор Атанас Палхутев.

Всички много добре знаем, че делата за ПТП-та се бавят с години. Защото автотехническите експертизи, разкази на свидетелите и всичко, което е нужно по делото, не може да стане за 2 месеца”, заяви адв. Елица Буенова.

Така двата месеца задържане под стража изтичат и съдът пуска обвиняемия под домашен арест. Това е моментът, в който той изчезва безследно. Такъв беше случаят с двамата загинали мотористи. Турският шофьор, който ги помете, избяга.

Искаме обяснение къде е техният гражданин, който уби двама души? Къде го покриха, защо го покриха, защо го няма?”, попитаха протестиращи тогава.

Краткият отговор е: вкъщи, в Турция. Близо 8 години по-късно, без да присъства на делата, той все пак е осъден от България. Трябва да е затворник у нас, но е напълно свободен в родината си, защото турските власти отказват да го предадат.

На свобода и спокойствие се радва и пияният шофьор, който уби 23-годишния Йордан Бозуков преди близо година.

Пиян шофьор с 2,3 промила помита сина ми, който си кара с 53 км/ч, а онзи - с над 120. Помита го и го оставя в много тежко състояние – в мозъчна смърт, с пробити бели дробове, счупени ребра, травми, несъвместими с живота. Бива освободен от РПУ-Димитровград рано сутринта, не е държан в ареста дори 8-9 часа. След няколко часа бяга в Турция и до ден-днешен се укрива. Пие си кафенцето в Истанбул, а ние чакаме възмездие, правосъдие, справедливост”, каза бащата на жертвата - Ясен Бозуков.

Делото срещу шофьора тук продължава. От България му изпращат призовки, но те остават като писмо без отговор.

Турската страна отказа даже да му връчи призовка. Тя си има своя политика и свое виждане по въпроса – турският гражданин е по-човек от българския”, заяви адвокат Веско Георгиев.

Прокурорът по делото също намира за странен аргумента, с който от турската страна отказват да съдействат на българското правосъдие.

В очакване на правосъдие е и Стоян Георгиев – близък на загинал и брат на пострадала в катастрофа – отново с турски шофьор.

След една такава трагедия животът се обръща. Сестра ми имаше късмет, но спътникът в живота ѝ почина на място”, разказва Георгиев.

От няколко месеца съдът и прокуратурата във Велико Търново се занимават с този случай. Турският шофьор е в ареста и чака делото си. Но прокуратурата допуска грешка при повдигане на обвинението. Адвокат Буенова забелязва тази грешка и веднага внася искане за поправка, защото подозира, че иначе цялото дело ще бъде забавено и турският шофьор ще има шанс да излезе от ареста. „Адвокатът внесе правно искане за промяна на текста, но получи отказ”, каза Стоян Георгиев.

Така делото започва, но съдът вижда грешката и го прекратява с искане да бъде поправена. Времето за поправка обаче вече е твърде малко и много скоро турският шофьор ще трябва да бъде пуснат от ареста, защото ще са минали двата месеца, в които може да бъде задържан. Това кара Стоян да мисли, че допуснатата грешка в документите не е случайна.

Фактът, че не беше отстранена и фактът, че се случи това, което аз предсказах, кара моите доверители да смятат, че това не е случайно”, заяви адвокат Елица Буенова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    ....
    И докога така? Колко още трябва да умрат? ???????
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари