Наказаха 19-годишен шофьор, убил неправоспособен мотоциклетист

0
Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана
Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана

Варненският окръжен съд призна за виновен 19-годишния Мартин С., за това, че на 18.03.2023 година във Варна, докато шофирал лек автомобил, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на мотоциклетист. В деня на катастрофата, мотористът се е движил по булевард "Васил Левски", в посока спирка „Почивка“ със 190,5 километра в час. Свидетелството му за управление на моторно-превозно средство било многократно отнемано за извършени нарушения на Закона за движение по пътищата. Последно шофьорската му книжка била отнета на 24.08.2021 година за срок от 6 месеца. След изтичането на този срок, 25-годишният Георги Г. така и не отишъл до КАТ, за да си вземе свидетелството. Същият притежавал мотоциклет „Ямаха“, който бил с прекратена регистрация и отнета регистрационна табела. За да може да го управлява, мъжът бил сложил табела на друго превозно средство.

На 18 март миналата година, около два часа след полунощ Мартин С. и Георги Г. се движели по варненския булевард „Левски“. Мотоциклетът се движил в превишена скорост в третата лява лента. В момента, в който мотора се намирал на около 15,9 метра от автомобила на 19-годишния младеж, Мартин С., без да се огледа, предприел навлизане в лявата лента за движение. Последвал удар между предната част на мотора и предната лява врата на автомобила. 25-годишният Георги починал в резултат на тежка черепно-мозъчна травма. При направената съдебно-медицинска експертиза било установено, че починалият мъж има пресни и стари инжекционни бодове и положителен тест за наличие на метамфетамини.

Смекчаващи отговорността обстоятелства за подсъдимия Мартин С. са младата му възраст, липсата на предходни осъждания, неправомерното поведение от страна на пострадалия, допринесло за настъпване на тежкия резултат, съобщават от съда във Варна.

По искане на защитата на подсъдимия делото беше разгледано в условията на съкратено съдебно следствие. При тази процедура, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда, наказанието „лишаване от свобода“ задължително се намалява с 1/3.

За извършеното престъпление, Варненският окръжен съд наложи на Мартин С. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 9 месеца, което заради процедурата, по която се разглеждане делото, намали с 1/3 до 1 година и 10 месеца. Изпълнението на присъдата беше отложено с 3 години изпитателен срок, като за 2 години, 19-годишният младеж е лишен и от правото да управлява моторно превозно средство.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана или протестирана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    ...
    „В момента, в който мотора се намирал на около 15,9 метра от автомобила на 19-годишния младеж, Мартин С., без да се огледа, предприел навлизане...“ Ама че небивалици! При скорост 190км/ч 16 метра се изминават за 300 милисекунди. За това време автомобил движещ се с до 50км/ч от започването на престрояването ще е навлязъл с не повече от страничното си огледало. Напротив, престрояването е започнало много по-рано, когато мотоциклетът е бил много по-далеч, но нарушителят с мотоциклета е взел и това разстояние за неочаквано (от водача на автомобила) време. Отговорността да се съобрази с неподвижните обекти (от гледната точка на неговата скорост) по платното е изцяло на самоубилия се нарушител.
  • 13
    1
    русенец
    Не разбрах за какво са осъдили момчето. Някакъв, който е нямало право да управлява мотоциклет, е управлявал мотоциклет, който няма право да е на пътя със скорост, каквато е нямало право да развива и се е пречукал. Момчето със сигурност се е огледало преди да започне маневрата, просто мотодебилът е летял ниско и бързо. А иначе на внучето на генерал Семерджиев му търсите ДНК-то по еърбега вече няколко години. Да ви еба майката и на правосъдието и на съдебната система!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари