Защо трябва да зануляваме телесния си часовник всеки ден?

5
Фактори, които влияят на телесния ни часовник
Фактори, които влияят на телесния ни часовник

Независимо дали сте чучулига или сова, не изглаждате в леглото проблемите

"Аз съм 40-годишен мъж, който живее с прекрасна 37-годишна жена, но не съм сигурен, че я обичам достатъчно, за да се оженим. Имаме много общи неща. Тя е най-добрият любовник, когото съм срещал. След като наскоро излязох от брак без деца, не желая да се женя веднага, но биологичният часовник тиктака за нея, а честно казано и за мен, защото не искам да бъда възрастен татко. Дилемата е, че бих се установил и създал наследници с нея, но тя не би го направила, докато не се оженим. Снощи каза, че не се чувства достатъчно добра за мен. Това ме ядоса, защото не е вярно, а и мразя да си мисля, че съм ѝ създал такова впечатление”.

Това пише мъж до консултанта по семейни отношения на британския вестник “Обзървър”, цитиран от 24 часа. Той пита Мариела Фроструп дали трябва да пренебрегне вътрешните си гласове срещу женитбата в името на тиктакащия биологичен часовник, както евфимистично сме свикнали да наричаме подходящото време за родителство, или да сложи край на тази връзка.

Според специалистката по отношения съпротивата срещу законно обвързване е нещо твърде съществено, колкото и много двойки вече да избират да живеят без брак. “Ако искате да се установите и да създадете семейство, тогава имате право да се чудите защо при всичките части, които изглеждат на място, не го правите. Подозирам, че, за съжаление, диагнозата, която сам давате, е вярна: не я обичате достатъчно”, отговаря му Фроструп.

Професорът по циркадна невронаука Ръсел Фостър от Университета в Оксфорд обаче обелязва, че часовникът на тялото не отмерва просто важни отрязъци от живота, а всеки ден определя начина, по който човек живее. И има съществени различия как той работи при двата пола, което обяснява и защо по дадени въпроси се появяват разминавания, колкото и партньорите да смятат, че имат сходни разбирания и вървят в една посока.

Проучвания например са показали, че обикновено жените стават по-рано, чувстват се най-енергични и продуктивни в тази част от денонощието. Мъжете пък обичат да си поспиват и да решават сложните задачи във втората част на деня. Най-големи разлики се наблюдават при тийнейджърите и младежите. След 40-годишна възраст хронотипите на двата пола стават малко по-съгласувани.

Синхронизирането на тези сложни системи е от съществено значение не само за щастливо съвместно съжителство, но дори и за правенето на секс и успешното размножаване, казва професор Фостър пред “Дейли мейл”. Той дава пример с дами, на които се налага да работят нощни смени или пък да летят често на дълги разстояния, което нарушава графика им за сън. При тях обикновено се наблюдава нередовен менструален цикъл, намалена плодовитост и по-висок риск от спонтанен аборт.

Причината е, че те продължително се лишават от слънчева светлина, защото по това време спят. А тя е от съществено значение за производството на тестостерон – хормона, който има отношение към либидото.

Затова мисленето, че съобразявайки се с навиците за сън на партньора си, ще имате достатъчно емоционална гъвкавост, за да се справите с всички други трудности, които животът хвърля в партньорството, не е достатъчно. Например проучвания са показали, че освобождаването на тестостерон от тестисите на мъжете се повишава около полунощ и достига пик сутрин. В резултат качеството на спермата им е най-добро около 7,30 часа и шансовете за зачеване по-високи. Въпреки че не е ясно защо точно производството на сперматозоиди трябва да достигне своя връх рано сутрин, тези открития предполагат, че мъжете могат да увеличат възможностите за оплождане на яйцеклетка, като правят секс по това време, обяснява Фостър.

Специалистите разделят хората условно на три типа според техния телесен часовник. Първия наричат чучулиги – тези, които си лягат и стават рано. Те са около 25% от населението. Почти толкова са и совите, които се чувстват най-добре в късните часове от деня. Най-масова е групата на гълъбите, лягащи си около 22 часа и ставащи в 7-8 часа. Независимо от кой тип сте вие и половинката ви, е добре да спазвате някои общовалидни правила, за да си гарантирате спокоен сън и по-малко нерви. Сред тях е да избягвате всякакви стресиращи теми преди лягане, колкото и да е популярно сред семейните двойки да изглаждат различията си в леглото. “Независимо дали сте чучулига, или сова, които се отправят към леглото с интервал от няколко часа, дали единият работи през нощта, а другият през деня, моят ключов съвет е да не говорите за проблеми късно вечер, а да обсъждате трудните теми след закуска”, казва английският професор.

Причината е, че хормоните на стреса се освобождават в отговор на тревожен разговор, а когато това се случва, се повишава бдителността и заспиването се забавя. А и умората води до раздразнителност, импулсивност и липса на емпатия. “Частично това се случва отново заради хормоните на стреса. При умора и борба с желанието за сън се отделят кортизол и адреналин. Те ни държат будни, но ни правят по-раздразнителни, импулсивни и по-малко разбиращи другите. Като знаете вече това, помислете внимателно, преди да говорите с партньора си по важни въпроси, освен ако и двамата не сте напълно отпочинали”, обяснява Фостър. Той препоръчва леглото да остане запазена зона само за сън и интимности, защото сексът понижава хормоните на стреса и ви прави отпуснати и сънливи.

Освен това да спазваме един и същ график за лягане и ставане през делничните и почивните дни, тъй като, ако се излежаваме през уикенда, разстройваме своя телесен часовник и в дългосрочен план затрудняваме жизнения си ритъм. Повечето от нас, особено когато са по-млади, смятат, че могат да правят каквото и когато си поискат за сметка на своя сън, защото тялото им лесно компенсира щетите. Само че това не е точно така. Хиляди неща в нашия организъм трябва да се включват и изключват в определен ред всеки ден и когато ги объркваме с нетипично поведение, страдат нашите имунна система и психическо състояние.

Започваме да изпитваме физически дискомфорт, липса на енергия, раздразнителност и контактът с любимия човек да се превръща в тежест. Експертите наричат това състояние дългосрочно стресово отравяне. Други от признаците му са повишено кръвно налягане и учестен сърдечен ритъм, защото на практика вие се опитвате да карате тялото си да работи непрекъснато на “спешни настройки” и така го изхабявате.

Занулявайте всеки ден телесния хронометър

За да сте сигурни, че телесният ви часовник работи добре, е необходимо да го занулявате всеки ден, казва професор Ръсел Фостър. Това може да стане чрез 30-минутно до час излагане на слънчева светлина два пъти дневно – при зазоряване и при залез. По този начин вие помагате на организма да се настрои на работен режим, а след това да се върне към покой, когато светлината намалява. Оказва се, че това е изключително важно, тъй като в живота ни вече има прекалено много светещи дразнители.

Сънят е от съществено значение за здравето и за психическото ни състояние и ако не спим или не сме будни, когато тялото ни очаква, това може да има сериозни последици, обяснява ученият от Оксфорд.

Самият той не става да посреща изгрева, но когато се събуди, първото нещо е да вдигне всички пердета в дома си, за да влезе светлина. Винаги закусва до прозореца и по възможност гледа да вечеря там. “Няма значение дали е облачно, защото светлочувствителните клетки в окото “събират” светлината, която получават. Просто може да отнеме повече време, отколкото в слънчев ден, за да получат съобщението какво предстои на тялото”, допълва Фостър.

Слънцето не е единственият фактор, които влияе на ежедневното зануляване на нашия телесен часовник. Храненето в нередовни часове, пиенето на твърде много алкохол и енергичните упражнения преди лягане също оказват влияние. Това е така, защото правим неща в моменти, в които телата ни не го очакват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари