Защо светофарите в Япония светят синьо вместо зелено

2
Причината е доста интересна
Причината е доста интересна Снимка: iStock

Причината е доста интересна

Ако някога сте били в Япония, определено сте забелязали нещо много странно по отношение на светофарите: сигналът за „премини“ е син, а не зелен.

От 1968 г., когато влиза Виенската конвенция, всички пътни знаци и сигнали по света отговарят на еднакъв стандарт. Почти всяка страна използва едни и същи цветове: зелено за движение, червено за спиране и жълто за внимание. Япония обаче е изключение, отбелязва bTV.

Но причината, поради която в крайна сметка са използвали синьо вместо зелено, е доста интересна.

Всичко е свързано с езика. Преди много години японският език е нямал дума за зелено. Ако искате да опишете нещо, което е зелено на цвят, е трябвало да използвате думата за синьо, „ao“. Това нещо работи доста добре, докато думата за зелено не е била добавена към езика, „мидори“.

В този момент светофарите в Япония са "почти зелени". Официалните документи на Япония обаче все още описват сигналите „тръгвай“ като „ao“, а не като „мидори“. Когато международният договор влиза в сила, японските бюрократи и лингвисти възразяват срещу решението на страната все още да използва думата за синьо, когато описва нещо зелено. И правителството се вслуша.

Както обяснява Алън Ричардс за Atlas Obscura, „през 1973 г. правителството нареди със заповед на кабинета светофарите да използват възможно най-синия нюанс на зелено, което технически е зелено, но се забелязва и като достатъчно синьо“.

Казано накратко, японското правителство ни уверява, че това, което виждаме, всъщност не е синьо, а много син нюанс на зелено. Достатъчно синьо, за да можем да го наречем „ao“, но също така и достатъчно зелено, за да задоволи международните стандарти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари