Защо са опасни медицинските маски?

1
Болните трябва да носят маска, а не здравите
Болните трябва да носят маска, а не здравите

Световната здравна организация одобрява използването на медицински маски за еднократна употреба в ежедневието, като заявява, че те са в състояние да „ограничат разпространението на респираторни вирусни инфекции“

 В същото време много специалисти на СЗО и руски експерти също уточняват: степента на защита, която медицинската маска дава на здрави хора, е много ниска и неправилното й използване може да навреди.

Каква маска трябва да носите и защо?

Първоначално са разработени медицински или т.нар. наречените хирургически маски за служители на операционни звена, персонал на клиники и болници, пише zdrave.to. Това винаги е продукт за еднократна употреба, който покрива устата и носа на носителя, което осигурява бариера за директния пренос на неговите микробиологични частици от слюнката и носната слуз в атмосферата.

Най-простата хирургическа маска е марлева превръзка, покриваща устата и носа. Марлята се използва активно в медицината от дълго време поради ниската си цена и устойчивост на автоклавиране.

Съвременните хирургически маски за еднократна употреба са изработени от синтетични материали и като правило имат филтриращ слой. Маската се прикрепя към лицето с ластици или връзки.

Шантар Роман Олегович, генерален директор на производствената асоциация LLC Mask, Санкт Петербург, заявява, че обикновените аптечни продукти не са предназначени да предпазят носителя от вдишване на бактериални и вирусни частици отвън.

Стандартната медицинска маска има доста обширни зони, където няма плътно прилепване към лицето. Заради това значителна част от въздуха навлиза в дихателните органи, заобикаляйки маската.

Основната грешка е фактът, че хората носят маски, за да се предпазят от вируси - това е грешно и безсмислено. Маските служат за предотвратяване на човек да разпространява в атмосферата частици си слюнка и носна слуз, особено тези, съдържащи следи от вирусна инфекция.

Болните трябва да носят маска, а не здравите

Ако човек, заразен с вируса, дори без да е болен, носи същата маска на лицето си повече от 2 часа, той започва да разпространява огромно количество патогенни частици около себе си. Това твърдят специалисти от Първо МГМУ и. И. М. Сеченов, Изследователски институт по медицинска паразитология и тропическа медицина. Е. И. Марциновски.

За 2 часа или повече, тъканта на конвенционална медицинска маска натрупа достатъчно голямо количество слюнка и слуз, което съдържа инфекция на носителя.

Дори при нормална температура на човешкото тяло - 36 и 6 градуса по Целзий, с превръзка, която е станала влажна след 2 часа или повече, тези микроорганизми се размножават активно и под поривите на вятъра те се разнасят в атмосферата.

По този начин медицинската маска, която трябва да бъде бариера между вируса носител и неговата среда, се превръща в размножителна среда за инфекцията, а самият носител започва да вдишва много по-мръсен въздух.

Маските могат да провокират алергия

Някои видове съвременни медицински превръзки от вносен произход включват слой от тъкан, напоена с дезинфектант.

Учени от Федералната бюджетна институция на науката „Нижегородски изследователски институт по хигиена и професионална патология“ проведоха малък експеримент, използвайки подобни маски.

Те откриха, че при пациенти, склонни към алергични реакции към определени видове витамини и лекарства, тези продукти могат да причинят дразнене.

Особено опасно е, когато реакцията при вдишване на дезинфекциращи частици от тъканни средства е зачервяване на очите и в резултат на това сълзене. Лекарите в Нижни Новгород посочват, че грипните вируси могат да навлязат в лигавиците на очите през каналите.

И ако човек, заразен с опасна болест, инстинктивно трие зачервените си очи, тогава вирусът от ръцете му се разпространява по-нататък и мигновено се озовава върху предмети в заобикалящото го пространство.

В такава ситуация маска с дезинфектант се превръща в истински катализатор на заразата за хората, които неволно влизат в контакт не със самия болен човек, а с предмети, които той е докоснал дори много отдавна.

И това е в допълнение към факта, че самата превръзка може да навреди на собственика си, причинявайки му алергичен дискомфорт.

Използването на медицински маски трябва да се извършва с голямо внимание, за да не навредите на себе си и на другите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

ЦИК обяви, че са готови с резултатите от изборите, но ще изчакат гласуването.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари