Използвате ли банкомати? Не взимайте бележката след транзакцията

6
Винаги си измивайте ръцете след пипане на касовите бележки
Винаги си измивайте ръцете след пипане на касовите бележки Снимка: БГНЕС

Установено е, че хората, които докосват хартията без ръкавици са с разширени нива на бисфенол А (БФА ) в тяхната урина, докато хората, които са използвали ръкавици при контакта, нямали наличност на бисфенол в урината

Бисфенол А е тестван много пъти и е установено, че е свързан с причиняването на определен хормонален проблем /симулира действието на хормона естроген/ и нарушава дейността на ендокринната система.

Това вещество е намерено в твърди пластмаси и също така в термичната хартия на касовите бележки, която се използва от ПОС устройства.

Според онлайн списанието Chemical Watch трябва да се забрани БФА в термочувствителна хартия (касови бележки), като ограничението се отнася за термочувствителна хартия, съдържаща БФА в концентрация, равна на или над 0,02% от общото тегло.

Веществото се абсорбирало по-бързо, когато се съчетава с други вещества, сред които слънцезащитен крем, лосион за тяло или сапун.

Хората могат да погълнат това вредно вещество и ако си избършат устата, след като са държали касова бележка, предупреждават още лекарите.

Химикалът бисфенол-А, въпреки че е забранен за използване в изработката на шишета за бебета, продължава да се използва не само в мастилото за отпечатване на касови бележки но и в повечето пластмасови опаковки за храна, консервите, алуминиевите съдове и детски играчки.

Ето няколко важни съвета как да се предпазите, информира Lifebg.eu:

– Отказвайте касовите бележки, когато това е възможно.

– Никога не давайте на дете да си играе с касовите бележки.

– Винаги си измивайте ръцете след пипане на касовите бележки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари