Защо през пристанище Варна трудно ще се изнася украинско зърно

0
Няма изградена инфраструктура за реекспорт на зърно от Украйна през пристанището във Варна
Няма изградена инфраструктура за реекспорт на зърно от Украйна през пристанището във Варна Снимка: Пристанище Варна

Няма изградена инфраструктура за реекспорт на зърно от Украйна през пристанището във Варна

Това заяви пред БНР председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

Той определи като "много трудна задача" износа на украинско зърно през Варна. По думите му жп линията през Молдова стига до Констанца и е в окаяно състояние, тоест от Констанца до Варна "всичко трябва да е на камиони".

"Няма изградена инфраструктура първо за превоза на зърното по суша от Украйна до Варна. Преди Варна е Констанца – десет пъти по-голямо пристанище с инфраструктура, която отговаря на изискванията. Ние нямаме изградена инфраструктура за реекспорт. Това зърно трябва да се съхрани за известно време тук, да се сложи в бази, след това да се товари. Пристанище Констанца има такава инфраструктура за около 3 милиона тона. Пристанище Варна е за около 200 хиляди тона, което не достига и при износа на нашата произведена продукция", поясни Костадинов.

Опашките на пристанището през лятото са километрични, наредени с камиони, описа ситуацията той, като я нарече "трудна борба".

Ако пристанището се натовари допълнително с реекпорт, това ще е пагубно за нашия износ, подчерта Костадин Костадинов.

"Отделно може да срази и нашата цена, българската, която няма да отговаря на тези изисквания, понеже оттам ще дойде евентуално по-евтина пшеница."

Нашето пристанище е изградено за износ, а не за реекспорт, уточни той.

"Представете си 1000 камиона да пътуват от Украйна до Варна и да се наредят на опашка пред пристанището."

Няма технически препятствия зърното, което идва от Украйна, да се товари на Пристанище Варна. Въпросът е дали е рентабилно, коментира пред БНР инж. Дойчин Ников, Клъстер "Черноморска икономическа зона".

Като основен проблем той открои наземната логистика до България. Железопътният транспорт би преминавал през 13 гранични пункта, европейската инфраструктура не е подготвена за такива мащабни превози, допълни Ников.

По думите му преди войната Украйна е изнасяла 6 милиона тона зърно през пристанища, а сега всичко е блокирано.

"Опитите за интервенция, превоз към Варна, за мен са малко абстрактни", отбеляза Дойчив Ников.

В Констанца има изградени оперативни и високоефективни мощности, ние нямаме модерни такива, подчерта Дойчин Ников.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    1
    ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КИРО
    ПРАВИ МИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ ЧЕ ТОВА МОМЧЕ Е АБСОЛЮТНО НЕПОДГОТВЕНО.ИЗКАЗВА СЕ И ПРЕДПРИЕМА ДЕЙСТВИЯ НА АНГРО.НАПОМНЯ МИ НА БОЙКО БОРИСОВ,НО ТОЙ ПОНЕ ИМАШЕ РУТИНА ОТ УЛИЧНИТЕ И ДИСКОТЕЧНИ КРАМОЛИ И РАЗДЕЛЕНИЯ И ФИНАНСОВИ ДЕЛЕНИЯ МЕЖДУ БАНДИТЕ,А НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ Е ЕДНА БАНДА СЪБРАНА НА ЕДНО.ТОЯ ХЕПЪЕН НЕ Е В ЧАС.НЕ ПОЗНАВА НИТО ИНФРАСТРУКТУРА НА ДЪРЖАВАТА,НИТО ВЪЗМОЖНОСТИ И НАЙ ВЕЧЕ "РЕГИОНАЛНИ РИТУАЛИ,НРАВИ И ОБИЧАЙ".ЧУЛ НЕ РАЗБРАЛ,СЪНУВАЛ.БОРИСОВ БЕШЕ КАЗАЛ"УЧИМ СЕ В ДВИЖЕНИЕ" И ТАКА ДВА МАНДАТА И НИЩО НЕ НАУЧИ ОСВЕН ОСНОВНОТО МЕНЮ И ЯСТИЕ ОТ ДЪРЖАВНОТО БЛЮДО.ТОЯ АБДАЛ Е СЪЩИЯТ.САМО НЕ Е КАЗАЛ "УЧИМ СЕ В ДВИЖЕНИЕ".ДО КОГА ЩЕ ИМ ПОЗВОЛЯВАМЕ ДА СЕ УЧАТ НА НАС,РОДИТЕЛИТЕ НИ И ДЕЦАТА НИ,ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари