Защо пожарът в гробищен парк Басарбово "преля чашата"?

2
Очевидно нищо друго, случващо се в държавата, не е успяло да я "прелее"
Очевидно нищо друго, случващо се в държавата, не е успяло да я "прелее"

Пожарът в Гробищен парк "Басарбово" разбуни духовете отново, само ден, след като клипове от гробищата в страната разделиха общественото мнение на два полюса. 

На Архангелова Задушница групи от роми окупираха гробовете и отнесоха оставената храна от близките на покойниците. Тогава някои хора сметнаха това за кошунство, а други бяха на мнение, че няма нищо лошо гладните да бъдат нахранени.

Сега случилото се в гробището край Русе отново предизвика противоречиви коментари. Вероятна причина за пожара е забравена свещ, която е подпалила сухи треви. Много от гражданите обаче са убедени, че това е дело на роми, отишли да събират остатъците от храна

Публикуваме коментар на Красимира Хаджииванова по темата:

"Не разбирам този рев и призивите да избием ромите, защото стореното от тях на гробищата в Русе ви е преляло чашата (както нищо друго случващо се в държавата, очевидно, не е успяло да я прелее).

Какво очакваме от тези хора? Да се самосанкционират ли? Да се плеснат по челото и да си кажат - "Чакайте, бе, то така не се прави? Я дай да се върнем обратно в гетото, да си дадем 13-те деца на училище, да престанем да раждаме на по 12 години, и да се интегрираме в това чудесно, българско общество, в което всичко е подредено, престъпления почти няма, всеки си плаща данъците и не краде от държавата, съдебната система е бърза, ефективна и независима, никой не краде от обществени поръчки, всичко е прозрачно и, въобще, то не е общество, а някакъв граждански рай".

Това ли очакваме от тях?

Или някъде в Столипиново да се роди революционер, който на 7 години да каже на майка си и баща, че е роден за по-велики дела от това да проси и да краде кокошки, и да поведе всички към познанието?

Просто не разбирам защо имаме ОЧАКВАНИЯ към хора, които всеки политик в тая държава е угоявал с кюфтета, филии и безплатни гьобеци, за да ги купи, та да отидат до урната, и да гласуват за него, така че въпросният да влезе в Парламента и да краде пари от обществени поръчки за плочки и асфалт, и кво ли още не - верно, не е като да ни открадне житото и салама, нали, по-едро се усвояват нещата и малко по-елегантно - не така, грозно, да дойдат у нас с обувките и да ни изядат соленките. Пък и нали не ги виждаме милиардите и някак си не можем да се идентифицираме като жертви на тия кражби, та ни е се едно. Ма чинията със сладки, нали... нема да ни я пипат!

Та, какво очакваме от тях - и какво разбираме под "интеграция" - някой, НЕИЗВЕСТНО КОЙ, например някой, посочен от Ванга, да дойде, да ги хване за ръка и да ги въдвори в детската на децата ни, и да ги научи да рецитират "Аз съм българче" и да катерят Шипка ли? И после да ги дават по телевизора, а ние да се бием в гърдите колко сме отворени към различното? Тва ли очакваме? Наистина ли?

Не знам дали си давате сметка, но интеграцията ще отнеме ПОНЕ 100 години. И включва много работа на място, в махали и села, и квартали, и намиране на хора, които да ги учат, да им бъдат за пример и най-добре да са от техните среди. Да им кажат защо като имаш пет деца и завършен трети клас, не те чака нищо добро. И означава това се превърне в национален приоритет. Приоритет, ако не знаете, е нещо, което е важно за всички - в случая, за всички политици, без значение от коя партия са. И означава санкции и правила, и спазването им ОТ ВСИЧКИ. И означава да престанем с откритите скари и лютеницата по изборно време.

Та, не се заигравайте с избиване на "племена", умиление по Хитлер и подобни простотии, все едно не е било преди 80 години. Иначе, да - много грозна гледка е някой да гази по гробища и да яде от чиниите. Страшно е неприятно, и те стяга душата. Ама и на Седмочисленици плочките са грозни, и асфалтът ни е от евтиния, та умират хора, а и е още по-грозно, че послушно си търпим комунисти и потомствата им да крадат, ама пък не виждам кой знае какво недоволство, камо ли като това, породено от изяденото жито.

P.S. А и само искам да напомня как се плюска в църквите. И кво се оставя на поповете, дето са половината обесени в златни гердани, и как, ако няма чинийка (ЧИНИИЩЕ) за попа, ще ни направят на луди, докато не му я връчим."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари