Обществен посредник ще съдейства за интеграцията на ромите в Русенския регион

2
Инициативата е под надслов „Ромски омбудсман“
Инициативата е под надслов „Ромски омбудсман“ Снимка: Dunavmost

Инициативата е под надслов „Ромски омбудсман“

Клуб „Отворено общество“ – Русе в партньорство с Областната администрация в града стартират нов проект, целящ да повиши достъпа на ромите от региона до административни услуги и правосъдие. Инициативата е под надслов „Ромски омбудсман“ и се изпълнява в рамките на проект „Права и ценности“, който е финансиран от Европейския съюз и Фондация „Работилница за граждански инициативи“. В рамките на инициативата ще се работи за повишаване на гражданското участие на ромите във формирането на политики, както и за подобряване информираността на подрастващите за техните права.

От Областна администрация - Русе припомнят, че клуб „Отворено общество“ – Русе от 28 години работи за подобряване състоянието на местната общност. С концепцията за ромски омбудсман организацията разширява дейностите си в посока по-пълното познаване, приемане и прилагане на ценностите на ЕС на местно ниво и по- конкретно защита на човешкото достойнството, равенството между хората и правата на човека. Идеята е новата инициатива да достигне до максимален брой хора от малките населени места в Русенска област с нова практика, тази на ромския омбудсман. Тя може да бъде мултиплицирана на други места, както и да окаже въздействие върху процеси на национално ниво.

Асоциирани партньори на проекта са две училища от региона. Това са русенското ОУ „Ангел Кънчев“ и ОУ „П. Р. Славейков“ в село Обретеник. Проектът ще бъде с продължителност от една година, като е планирано във всички населени места от областта да се проведат срещи с ромската общност. Фокусът на тези срещи ще бъде поставен върху възможностите за разрешаване на проблемите пред ромската общност в областта, както и да се предизвика в нея мотивация за участие в обществения и икономическия живот на региона. Ангажиментът да изпълнява функцията на ромски омбудсман пое бившият областен управител Йордан Борисов, който е и дългогодишен експерт в сферата на въпросите по дискриминация. Създадената по проекта организация ще продължи да действа и след края на срока. При разработване на концепцията е ползвана информация от срещи по места с представители на ромската общност по проект „Партньорство с кауза“, който бе реализиран от Център „Динамика“ – Русе в партньорство с Клуб „Отворено общество“ – Русе и Областната администрация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    10
    Наци
    Обществена газова камера ще реши проблемите по интеграция на ромите почти 100%!
  • 6
    9
    асан айшето
    С тази така наречена "интеграция"/подразбирай пари/ кмета Пенчо Милков от сега си подсигурява циганските гласове за следващия мандат.
  • 2
    8
    Гочо Двайсесантов Иванов
    Интеграцията между българи и цигани в областта на чалгата е много добра.
  • 0
    7
    Раджа
    Без съгласие и желание от двете страни никаква интеграция няма да има. От циганска страна има ли желание и съгласие да се интегрират в България ?! Когато си отговорите на този въпрос , тогава ще ви се изясни . Българите са много злопаметни и не прощават и след 1000 години. По това приличат на арабите. Например опитайте да обидите или направите някакво зло на арабин и ще ви гледаме сеира.
  • 10
    6
    Сорос
    Иска да интегрира малцинствата! А БЪЛГАРИТЕ кога ще се интегрираме?! Кога най-после ще си вземем България от крадливите политици?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари