Защо полицията не може да ви помогне, ако се оплачете от аларма на автомобил

0
Нарушителите се издирват само ако сигнализирате на 112 няколко пъти в рамките на няколко дни
Нарушителите се издирват само ако сигнализирате на 112 няколко пъти в рамките на няколко дни

Случвало ли ви се е аларма на автомобил да не ви остави да спите цяла нощ? Или да ви тормози на работното място? Оказва се, че МВР е безсилно да се справи с проблема.

От органите на реда биха реагирали само ако става въпрос за системен случай - при множество сигнали от един и същ гражданин за една и съща кола в няколко различни дни, информира Флагман.

В България има няколко милиона автомобила, много от които са оборудвани с алармени инсталации против кражби. Не са редки случаите, когато звукови уредби се повреждат - включват се и не спират да вият с часове, докато акумулаторът не се изтощи.  Един автомобил има потенциал да превърне в кошмар нощта на стотици граждани в гъсто населените квартали.

Попитахме МВР дали имат алгоритъм за действие при такива ситуации и какво трябва да правят засегнатите.

„Подава се сигнал на 112, но мерки се предприемат при случаи на повторяемост – при зачестили сигнали от един източник. Tова е принципното положение. Изискването е да не е еднократен сигнал”, е официалното становище на МВР.

При оплаквания примерно от шумни компании органите имат възможност да действат по-адекватно. От пресцентъра на МВР казват: „Тогава има човек на място, ясно е как се реагира. С алармите е малко по-различен вариант, защото собственик на място няма. Ако е фирмен автомобил, е още по-различен вариант. И затова не е така пряка последователността на действията, защото няма извършител на място.”

От МВР разчитат, че обичайно става въпрос за технически проблем, който се отстранява и не се случва в следващите дни. Ако обаче тормозът продължи и граждани упорито продължат да се оплакват, тогава вече може да се вземат мерки.

Предотвратява се с административна санкция, когато наистина има някакво зачестяване и краен източник. Това е практика, която се прилага. Всеки отделен случай би могъл да се разглежда сам по себе си”, обясняват от ведомството на Румяна Бъчварова.

В пресцентъра не е имало журналистически запитвания за такива казуси. Затова и там считат, че вероятно не става дума за сериозен обществен проблем.

Поискахме статистика, но от МВР не успяха да ни предоставят такава.

Липсата на механизъм за действие на полицията за тези ситуации е предпоставка гражданите да взимат нещата в свои ръце. Възможно е да се стига и до случаи на саморазправа. Това за съжаление е пореден пример за лоша организация и хаос в силовите органи на държавата.

Източник: flagman.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари