Защо надбягванията са обратно на часовниковата стрелка?

0
Замисляли ли сте се защо състезателите бягат в посока, обратна на часовниковата стрелка?
Замисляли ли сте се защо състезателите бягат в посока, обратна на часовниковата стрелка? Снимка: БГНЕС

Олимпиадата в Рио е в разгара си.

Без съмнение повечето от вас очакват лекоатлетическите състезания с интерес. И защо не - това са атрактивни дисциплини. Но замисляли ли сте се защо състезателите бягат в посока, обратна на часовниковата стрелка?

Това е така, защото се предполага, че хората със силна дясна ръка, които са мнозинство от световното население, намират за по-интуитивно да тичат на обратно, пише Обекти;. Да сложиш десния си крак напред и да се наведеш при завой в тази посока е по-удобно и дава повече сила и баланс, отколкото ако тичате по стрелката на часовника, считат физиците.

Освен това бягането в обратната на часовника посока изглежда по-лесно за следене отстрани, тъй като състезателите се движат в естествена посока от ляво на дясно.

Любопитно е, че тази идея е възприета не само при атлетическите състезания, но и при надбягванията с кучета, които дори нямат ръцете на хората. Нещо повече, много автомобилни състезания като популярната американска серия NASCAR също се обляга на същото разбиране при все, че там пилотите реално не се движат.

Източник: ОБЕКТИ.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари