Защо мамут в естествени размери се намира в екомузея в Русе?

5
Макар и днес да звучи екзотично, на територията на русенския регион са открити фосили на 7 от 10-те вида хоботни бозайници, които са живели по нашите земи
Макар и днес да звучи екзотично, на територията на русенския регион са открити фосили на 7 от 10-те вида хоботни бозайници, които са живели по нашите земи

Уникални експонати, единствени в света, са изложени в екомузея в Русе

В залите му могат да се видят обитатели на флората и фауната не само от региона, но и от други континенти, както и останки от праисторически животни, предава БНТ

Не случайно на първия етаж на екомузея ни посреща мамут в естествени размери. Макар и днес да звучи екзотично, на територията на русенския регион са открити фосили на 7 от 10-те вида хоботни бозайници, които са живели по нашите земи.

"Освен макета на космат мамут, четирите вида останали мамути, двата вида мастодонти, костите на косматия носорог, и разбира се най-ценното нещо в тази зала – единствената в света изцяло запазена долна челюст на най-ранните евразийски мамути по нашите земи, това са мамутус романос", заяви Виктория Крумова, уредник в екомузея в Русе.

Тук се намира и най-големият сладководен аквариум в страната с вместимост 65 тона. В него плуват различни дунавски риби, включително и 3 вида есетри, които са забранени за улов.

"Моруната, която е била най-едрата сладководна риба в Дунав и по света в миналото, имаме една препарирана моруна от нея. От тези есетри вече 2 вида са изчезнали", допълни Виктория Крумова.

Освен, че разполага с хиляди експонати, но и заради атрактивния начин, по който се поднася информацията, екомузеят е толкова привлекателен, особено за децата. За тях има различни занимания, игри, които да им покажат връзката на човека с природата.

В музея може да се види още какви птици и растения има в блатата и по бреговете на река Дунав.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Само си представи, България 2050 година, няма корупция...
- И корупцията ли са съсипали?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук