Екомузеят празнува рожден ден

1

Трети рожден ден празнува днес Екомузей с аквариум.

На 28 септември 2014 г. за първи път отваря врати единственият музей в страната, който представя екологичните проблеми, свързани с опазване на биологичното разнообразие и човека.

Разположен на площ от 2 400 кв. м., музейният обект представя многообразието на животинските видове и защитените територии по поречието на река Дунав, както и съжителството на човека с природата. Музеят е разположен на четири нива, на които може да се види най-богатата колекция от хоботни бозайници, както и диорами, представящи различни животински видове в реална среда. Тук се намира и най-големият сладководен аквариум в България с риби от река Дунав и вливащите се в него реки. Специално внимание в експозицията е отделено на праисторическите животни. Представен е макет на космат мамут (Mammuthus primigenius) в реални размери. Изложена е и единствената в света най-цялостно запазена долна челюст от друг вид мамут Mammuthus rumanus.

За първите три години от съществуването си през „Екомузей. Аквариум“ е приел повече от 74 000 човека.

Наред с постоянните експозиции, Екомузеят показва множество гостуващи изложби, инсталации и проекти, свързани с опазването на растителните и животински видове. Най-новият музеен обект в Русе е търсено място за провеждане на обучения, лекции, дискусии, представяния на книги, ателиета и детски занимания. Традиционно всяка година за най-малките посетители на музея се правят работилници за изработване на мартеници, мамути или птици от филц, организират се великденски забавления. Разпознаваеми и очаквани от аудиторията са Международният ден на лешояда, Международната нощ на прилепите, Европейският ден на птиците. Отдел „Природа“ си партнира успешно с голям брой природозащитни организации, сред които Българското дружество за защита на птиците, WWF-България, Българска фондация Биоразнообразие, СНЦ Зелени Балкани.  

Екомузеят е създаден по проект „Развитие на културно-исторически атракции в градски туристически ансамбъл“ на Община Русе, финансиран по ОП „Регионално развитие“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако обожавате да ходите на палатка, но ненавиждате комарите, сега е моментът.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари