Защо лесопарк „Липник” наричаме Текето?

9
Смята се, че това е най-големият лесопарк на територията на България
Смята се, че това е най-големият лесопарк на територията на България Снимка: Milcho Yovchev / Facebook

Смята се, че това е най-големият лесопарк на територията на България

Лесопарк „Липник”, или както местните го наричаме Текето (свещено място около манастир или където е имало манастир), е разположен в Североизточна България, в района на село Николово и на броени километри от град Русе, отбелязва Стандарт.

Част е от горски масив от липови дървета с внушителната площ от около 20 000 декара, откъдето произлиза и името на местността. Смятан е за най-големият лесопарк на територията на България.

Изграждането и оформянето на околната зона като парк започва около 50-те години на миналия век и оттогава потокът от хора, търсещи тук тишина и спокойствие, не секва. Лесопаркът е великолепна туристическа дестинация, място за отдих и развлечения за всеки, който обича природата.

В дълбока древност в близост до някогашното алианско теке е имало стар български манастир – „Св. Илия”. След разрушаването му там започва да тече лековит извор (аязмо). Според преданията той е бил разрушен и на това място е било построено “Текето”, което на свой ред бива съборено по време на войните с Русия в първите десетилетия на 19-ти век.

Впоследствие до извора е изградена скулптура изобразяваща римската богиня на лова Диана, наричана от местните "бялото момиче".

Водите на минералния извор днес пълнят малък басейн, в който посетителите и най-вече влюбените хвърлят символично монети за здраве и любов.

Езерото е неизменно любимо място за риболов и дава възможност за разходка с туристическа лодка. Освен възможност да се наблюдават тренировките на гребците, често тук се организират национални и международни състезания по гребане и водомоторен спорт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    7
    Мюмюн
    Само заради заглавието влязох да прочета статията. И нищо не се разбра кой от къде е! Руските войски съборили храм?! Нямам думи колко драскачи на жълто се навъдихте! От години там се краде , сече и усвоява общинска земя! За 20 години единствено чух за бригада която щяла да облагороди и почисти. Сложиха две табели. Монтираха 30-40 кошчета за боклук и до седмица бяха попиляни и смачкани.
  • 1
    6
    Сергей Даскалов
    Точно за това ние от Фидер Фишинг Русе сме поставили благотворителни кутии във всички рибарски магазини и искаме да го зарибим с максимален брой риба за може всички обичащи това място да му се насладят още повече.
  • 11
    5
    На езерото
    От трети клас ходим на това езеро.Къпане,риболов.Голям зор докато изкачим баира с "Балканчетата".75 лв.струваше едно.Спинингите бяха руски от смоли и конци.Макари "Катюшки",най много "Делфин".Гребните бази и центрове работеха.Кану,Каяк,Академично гребане от м-р Атанас Узунов спортистите бяха постоянно там.Големи шарани.В "Овчарска Лъка" по нова година се събирахме около камината Биволско мляко кисело"Николовско".Обръщаш паницата,а то не пада.За Николово през Ж.П.прелез се минаваше 70 -години.Чешмите в Лесопарка имаха голям дебит.Малко са поокрадени и позапушени.Русенската областна и общинска управа се състои от алчни мърлячи.Цялата област заприлича на Бейрут.Комсомолците на комунистите излязоха най големите боклуци и крадци.Мързели и лентяи.Комсомолците родината строят? Дървари нищо не става от вас,лигочи и подлизурки.Доносници и чикиджий.Срахте на името на дядовци,баби,майки и бащи.Стари партиини другари в гроба се обръщат от предатели синове,дъщери и внуци.Ужас за майка България.
  • 30
    4
    Лесопарка
    Лесопарка е окраден и изоставен от общинските съветници и кметове,областни управители на Русе за последните 30 години.Това е истината.Допусна се строителство до езерото до сами брега.Някога ходехме за щука към тръстиките под биволарника към края на езерото.Трябва да се забрани в лесопарка сеч и строителство.Каквото било дотук това е.Да се видят чешмите от специалист.Жалка картинка.Около бялото момиче ,беседки,пейки,навеси са разрушени.Спомен няма от беседките край откраднатото черно момиче със стомната.Водната пътека в малкото езеро плаче за нова.Не е сложна за изпълнение.Съботи и недели трябва задължително да минават представители на полицията,горска,ловна стража и пожарната.Никой да не си помисли в сърцето на Липник да строи кварталчета за новобогаташчета пръдливи.Езерото голямото трябва да се изпразни и организира почистване на дъното и зарибяване.Риболова да се забрани поне за една година.Рибата е нужно да се изследва за съдържания на вредни вещества в месото или тежки метали.Всичко трябва да е обгрижвани системно и регулярно.Кой,кой да я свърши от оглупелите общински съветници на Русе?
  • 4
    3
    Да поясним
    Теке: _________________ https://bg.wikipedia.org/wiki/Теке
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари