Легенда за Бялото момиче разказва историята на Текето

2
По традиция във водното огледало пред статуята се хвърлят монети за здраве
По традиция във водното огледало пред статуята се хвърлят монети за здраве Снимка: Facebook

По традиция във водното огледало пред статуята се хвърлят монети за здраве

Изворът с Бялото момиче в лесопарка „Липник“, Русе преди повече от век е бил известен като аязмото „Св. Илия“. Днес по традиция във водното огледало пред статуята се хвърлят монети за здраве, а по – възрастните плискат с ръце лицето си и мокрят главичките на децата си. Местността е известна и като Текето – име, което е толкова дълбоко вкоренено, че и до днес русенци предпочитат така да наричат лесопарка. На 20 юли, когато християните почитат свети пророк Илия, Текето има празник.

Като предистория може да се допусне, че в далечните XV – XVII в., когато масово се строели дервишки манастири, на това място е имало християнска обител, свързана с името на пророка. От онова далечно време е останало само името Теке на местността в държавната гора на Образцов чифлик край Русе.

Свръхинтригуваща е историята около Бялото момиче, което привлича вниманието на няколко поколения хора от региона. "Легенда разказва, че преди много години семейството отишло на нивата си, за да работи. Те оставили малкото се детенце настрани, за да почива. То обаче започнало силно да плаче и да рита с крака земята. Така успяло да разрови пръстта и бликнала вода. Детенцето било сляпо и щом докоснало лицето си до водата, станало чудо - то прогледнало. В наши дни стотици хора, които имат проблеми със зрението, идват на мястото и се лекуват".

Впоследствие до извора е изградена скулптура, която изобразява римската богиня на лова Диана, която докосва сгушена в нея сърна. През годините обаче издяланото творение остава в съзнанието на хората като Бялото момиче. Местните вярват, че в него живее духът на излекуваното дете и помага на други хора също да оздравеят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари