Защо имаш нужда от Хидротерапия

0

"Ти не си болен, ти си жаден!",  така твърди известният доктор Батмангхелидж. Човешкият организъм е съставен основно от вода, което обяснява защо дехидратацията води до редица здравословни проблеми, а водолечението е ефективен метод на нетрадиционната медицина.
Хидротерапията е разновидност на физиотерапията.

Лечебни фактори при водолечението са температурният, механичният (воден масаж) и химичният (водата съдържа лечебни минерали, може да бъде смесена и с различни масла, билки и лекарствени вещества).
Хидротерапията няма странични ефекти, а положителните страни от водните процедури проличават още по време на самата хидротерапия. Водните лечебни процедури имат и т.нар. последващо въздействие – положителният ефект от тях е дълготраен.

Водните процедури обикновено са с продължителност между 5 и 30 минути, в зависимост от вида им, заболяването и възрастта на пациента. Важно е да се мине пълен курс на процедурите, тъй като само така ще се постигне положителен ефект от хидротерапията.
Някои водни процедури изискват да се правят на гладно (1-2 часа след хранене), след предварителен отдих (не бива да се подлагате на тях след физическо и психическо напрежение) и в никакъв случай по време на менструален цикъл.

Видове хидротерапевтични процедури
Увивания (най-често с мокър чаршаф)
Използват се за закаляване, при треска, при болни от невроза, затлъстяване, подагра, висока температура. Добре е да се вземе топъл душ след процедурата.

Компреси и лапи
Това са едни от най-често използваните хидротерапевтични процедури в домашни условия. Топлите компреси действат като болкоуспокояващо средство и подобряват кръвообръщението. Ефикасни са при стомашни, бъбречни, чернодробни болки, главоболие. Студеният компрес се прилага при остри, локални възпалителни процеси, хемороиди, кръвотечения, сърцебиене, треска.

Инхалации
Отстраняват инфекциозните процеси в горните дихателни пътища, бронхите и белите дробове. Имат благоприятен ефект при простудни заболявания и хипертония.

Обливания
Ефикасни са при неврози, инконтиненция на урината, запек, разширени вени.

Вани
Ваните се прилагат с лечебна, профилактична и хигиенна цел. Топлите вани подобряват дейността на сърдечно-съдовата, нервната система, опорно-двигателния апарат, както и функцията на мастните и потните жлези. Действат успокояващо, подобряват съня и обмяната на веществата, намаляват напрежението в мускулите. Ефектът от топлите водни процедури се засилва от едновременния прием и на витамини. Студените вани имат закаляващо действие, тонизиращо, стимулират сърдечно-съдовата и нервната система.

Криотерапия
Подходяща е при остри възпаления, кръвоизливи, травми на крайниците у мускулни спазми. 

Източник: Rozali.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари