Защо Германия определи интервю на дъщерята на Путин като възмутително

1
Изказванията на Мария Воронцова предизвикаха възмущение в германските медии - интервюто бе оценено като странно, възмутително и дори шокиращо
Изказванията на Мария Воронцова предизвикаха възмущение в германските медии - интервюто бе оценено като странно, възмутително и дори шокиращо Снимка: © Videostill Medtech

Изказванията на Мария Воронцова предизвикаха възмущение в германските медии - интервюто бе оценено като странно, възмутително и дори шокиращо

Мария Воронцова, голямата дъщеря на Путин, която почти не се изявява публично, даде обширно интервю в Русия. Германските медии го нарекоха "шокиращо". Защо?

Голямата дъщеря на руския президент Путин - 38-годишната Мария Воронцова - даде преди няколко дни интервю за руския подкаст #ПроНауку (#ЗаНауката), насочен към младите учени и начинаещите бизнесмени. Водещият представи своята събеседничка като експерт в сферата на ендокринологията и заместник-декан на Медицинския факултет в Московския университет "Ломоносов". 42-минутното интервю се е появило още в средата на декември 2023, но не е било особено популярно в Русия. В социалната мрежа "В контакте" от тогава до днес то е гледано едва 222 000 пъти, пише Дойче Веле.

За какво се говори в интервюто

В него голямата дъщеря на Путин засяга предимно теми, свързани с науката, медицината и генетичните изследвания, с които се занимава. Говорейки за лечението на болните в Русия, особено за тези, които са станали инвалиди след тежки и хронични заболявания, тя казва, че "руското общество с нашите жизнени устои, с нашата култура, с нашата религия... все пак не е толкова "икономикоцентрично", колкото "човекоцентрично". След това Воронцова подчертава, че "за нас най-висшата ценност все още е човешкият живот". През цялото време тя не споменава нито дума за войната на Русия срещу Украйна, нито за баща си Владимир Путин.

Кремъл държи в тайна всички подробности за членовете на семейството на Путин. Но в това интервю Мария Воронцова споделя някои моменти от своята биография - като дете искала да стане лекарка, но като ученичка обмисляла дали да не следва икономика. В крайна сметка записала медицина. "Чувствам се комфортно в своята професия, бих я избрала отново", казва пред камерата Воронцова и добавя: "В този ред: първо лекарка, после наука, после и малко икономика".

Тя разказва и за литературните си интереси, изброявайки любимите си писатели като Пушкин и Достоевски. Воронцова говори и за музиката и спорта. "Кръгът на интересите ми е широк - от творчеството до спорта. Вдъхновява ме всичко, което е красиво - картините, музеите, театрите, музиката. Музиката е важна част от моя живот - и класическата, и джазовата... Гледам по няколко часа седмично да се занимавам със спорт - карам сърф, ски и още..."

Мария Воронцова е живяла и учила няколкого години в Германия, след това в Русия, с мъжа си - нидерландския бизнесмен Йорит Фаасен - е била до 2015 година в Нидерландия. Оттам се връща в Москва. След началото на войната на Русия срещу Украйна двете дъщери на руския президент Мария Воронцова и Екатерина Тихонова попадат под санкциите на ЕС, Великобритания и САЩ: банковите им сметки са замразени, влизането им на териториите на тези държави е забранено.

Отговаряйки на въпрос каква е нейната мечта, дъщерята на руския президент казва: "Моята мечта като лекар е лечението на хроничните заболявания. Мечтата ми като учен е да разбера как се е появил животът на Земата или как се появява мисълта. Като човек мечтая хората да имат възможността да опознаят себе си и да се приближат към развитието на цялостната зряла личност - за да се разбираме по-добре помежду си и да общуваме по-добре. Мнозина имат много проблеми заради недоразбирането на себе си и другите."

Как реагираха на интервюто германските медии

Интервюто на голямата дъщеря на Путин предизвика възмущение в германските медии - то бе оценено като странно, възмутително и дори шокиращо. "Дъщерята на Путин даде странно интервю за ценностите на човешкия живот", написа в заглавие "Дер Шпигел".

Авторът на статията отбелязва, че интервюто на дъщерята на Путин е голяма рядкост - тя почти никога не се изказва публично. "Владимир Путин никога не показва в медиите членовете на своето семейство, неговият личен живот е табу, с което руските журниласти са наясно", пише германското издание. Това, че в интервюто си Воронцова нарича Русия "човекоцентрична държава", а изобщо не споменава баща си и войната, която той води против Украйна, "предизвика възмущение отвъд границите на Русия", подчертава изданието.

Германската телевизия ntv определи интервюто като шокиращо. "Това са шокиращи изказвания на фона на престъпленията и броя на жертвите във войната на Русия против Украйна." Германските журналисти обръщат внимание на изказването на Воронцова за нейната мечта и наричат цинично това, че в интервюто не се засяга темата за войната. Вместо това "ендокринологът Воронцова говори колко е напреднала медицината в цял свят и разказва за своите литературни, музикални и спортни интереси".

Изданието изброява и няколкото поста, които заема Мария Воронцова в Русия. От 2019 година насам голямата дъщеря на Путин е членка на съвета по реализация на Федералната научно-техническа програма за развитие на генните технологии. Тя членува в съвета на директорите на фирмата Nomeko, която в една от научните лаборатории в Санкт Петербург изследва руския геном, посочва ntv.

Вестник "Меркур" също отбелязва, че Воронцова е съветник на баща си по генното инженерство, но Кремъл пази в тайна всички подробности от живота ѝ. "Самият Путин никога не е потвърждавал, че тя му е дъщеря - нарича във всички интервюта нея и сестра ѝ "тези жени"."

"Билд" също обръща внимание на дъщерята на Путин, също пишейки, че казаното от нея предизвиква голям шок. А "Франкфуртер Рундшау" помества и биографична справка за Воронцова, в която е отбелязано, че през 2022 година печалбата на Nomeko е била около 855 милиона рубли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    3
    Стефан
    Тя не мисли като нас и това е възмутително и шокиращо. Тия за богове ли се имат? Явно са забравили,че е Хитлер започна с набиване в главите на немците на неговото мнение и избиване на другомислещите.
  • 17
    2
    Какво му има?
    На интервюто какво му има? Нормални разсъждения на нормална жена.За джендъри да им говори или за евроатлантическите ценности на Соломон Паси.Дойче Немците много са изчанчени от мантрите на дядо Деменция зад океана.Немците не са това което бяха.
  • 14
    1
    Jdjjd
    Намират го за възмутително, защото комунистическия запад така се аргументира защо никой не трябва да гледа интервюто. Това е като "ефектът Барбра Страйсънд" - колкото повече искат да не се говори за едно нещо, толкова повече се говори за него. Западните глупаци са много глупави - ако го бяха игнорирали, щяха да постигнат желаното... Сега дето мен не ме интересува интервюто ми се прииска да го гледам.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари