Защо да не пием вода от бутилка, престояла в колата през лятото?

0
Проучвания в университета Флорида сочат, че течността в нагрято пластмасово шише става канцерогенна
Проучвания в университета Флорида сочат, че течността в нагрято пластмасово шише става канцерогенна

Нагрятите пластмасови бутилки могат да станат канцерогенни

Според проучвания, проведени от учени от университета Флорида през 2014 година, се открива тревожна връзка между нагретите пластмасови бутилки и риска от канцерогенна вода. Множество хора имат навика да оставят бутилки с вода в своите автомобили, които по-късно пият, когато ожаднеят. Въпреки че това може да бъде удобно, изследванията показват, че течността в нагрятите пластмасови шишета може да стане канцерогенна.

Основното вещество, което се изделя от пластмасата, от която са направени повечето еднократни бутилки за вода, е бисфенол А (BPA). Това съединение е пряко свързано с нарушения в хормоналния баланс и може да има неблагоприятен ефект върху здравето. Нагряването на пластмасата допринася за отделянето на бисфенол А, което увеличава риска от влошаване на здравословното състояние.

С настъпването на лятото и увеличаването на температурите, автомобилите стават истински нагревателни пещи. Дори при относително ниски температури вътре в колата, бисфенол А все още може да се отделя от пластмасовите бутилки. Това представлява особено сериозен проблем, когато автомобилът е паркиран на слънце и температурите в него достигат високи стойности, надхвърлящи 70 градуса Целзий.

Бисфенол А се съдържа в различни видове пластмаси, използвани в индустрията заради своята устойчивост и издръжливост. Въпреки това, нито една промяна в практиката на използване на пластмасови бутилки не се предвижда в близко бъдеще. Едно от най-простите решения е да избягвате пиенето от бутилки, които са били изложени на високи температури в автомобила.

Въпреки че тази информация може да звучи тревожно, важно е да се отбележи, че научните изследвания все още са в процес и се изисква допълнителна работа, за да се установи точният риск и въздействие на бисфенол А в тази конкретна ситуация. Въпреки това, за да се гарантира здравето и безопасността на хората, е препоръчително да се вземат предпазни мерки и да се избягва употребата на нагрети пластмасови бутилки, особено в автомобили, подложени на високи температури.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Пешо
    Отдавна се знае, че отлаганията от пластмасата, се възприемат от организма като синтетичен женски хормон. Това обяснява и изпедерастяването през последните десетилетия.
  • 9
    1
    Aha
    А нали същите тези бутилки се транспортират до магазини. Всъщност те би следвало да са канцерогенни още на рафтовете в магазина.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари