Защо български работодател изгони работниците си от Украйна?

0
Снимки на изгонени на улицата с багажа работници стават повод за емоционален пост в социалната мрежа
Снимки на изгонени на улицата с багажа работници стават повод за емоционален пост в социалната мрежа Видео: БНТ

История в социалните медии на изгонени от български работодател украински граждани предизвика силен отзвук.

След публикациите и многобройните коментари - Инспекцията по труда в Пловдив се самосезира и започна проверка по случая. Украинските работници твърдят, че са получавали по-малко от договореното заплащане, а работодателят - собственик на оранжерии, е категоричен, че наетите от него служители не изпълнявали задълженията си.

Снимки на изгонени на улицата с багажа работници стават повод за емоционален пост в социалната мрежа Фейсбук на Юлия Райчевска. "Те са се договорили за някакви условия и изведнъж остават безкрайно разочаровани и излъгани", разказва жената пред БНТ.

Групата от близо 50 украинци пристигнала в пловдивското село Ръжево Конаре за беритба на оранжерийни домати. Хората били наети на срочни трудови договори, в които е фиксирано заплащане от 630 лв. за 8-часов работен ден.

Според Светлана Полюганич обаче, уговорката била различна. "Работодателят, синът на Иван Величков, наруши условията на договора. А когато ние всички започнахме да му говорим, че не сме съгласни и това е нарушение, той просто ни изгони всички. При това отбеляза брак за по 100 евро. И ни изхвърли през вратата. И каза да си заминаваме в Украйна. На всички 30 човека удържа по 100 евро от заплатите. Затова, че сме нарушили условията на договора. Имахме почасово заплащане - 2 евро на час, а той ни караше да работим за норма. В условията на договора това не е обозначено.Опитахме да обясним това, но не се получи. И се наложи да си заминем", твърди тя.

Иван Величков, агроном и управител на оранжериите, категорично отрече да е гонил хора. Той твърди, че е изплатил всичко на работниците от Украйна. Норма не е поставял, но очаквал, от украинците, че ще работят поне колкото миналогодишните му служители, част от които също били от Украйна.

"Миналата година най-много са брали 20 касетки на час, а най-малко 10 касетки на час. Ние решихме да им кажем, че едни 12 касетки е напълно нормално да ги направят. Ако получат повече, повече пари ще им платим. Все пак за това са дошли хората от Украйна.Те постигаха резултати от 4 касетки до 9 касетки и половина. Говорихме с тях, че трябва малко да си увеличат темпото. Те казаха "Ние сме дошли за 2 евро, искаме да ни минава времето и няма да си даваме зор повече", обяснява Величков.

Управителят на оранжериите заяви, че е опитал да задържи украинците, като им предложил, ако се затрудняват с брането, да сортират или плевят, защото има недостиг на работна ръка.

Инспекцията по труда в Пловдив незабавно се е самосезирала и вече е в ход проверка в оранжерията. Казусът се усложнява, защото засяга работници, които не са от Европейския съюз.

Атанас Чернаев, директор на Инспекция по труда - Пловдив: Ние изясняваме първо как са влезнали в страната, сключени ли са и как трудовите договори. За тези, които не са българи и не са от страни членки на ЕС, има специални изисквания, но трябва да има разрешение от Агенцията по заетостта преди да започнат работа.

Проверката на инспекцията ще приключи до дни. Срещу въпросната фирма няма подавани сигнали за нередности в последните 5 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари